Aljoša Jurinić

U ovoj sezoni

Hrvatski pijanist. Svoj najveći uspjeh ostvario je 2012. pobijedivši na uglednom pijanističkom natjecanju Robert Schumann u skladateljevu rodnom gradu Zwickauu. Godine 2015. bio je prvi hrvatski pijanist finalist prestižnog Međunarodnog pijanističkog natjecanja „Fryderyk Chopin” u Varšavi. Pobjednik je brojnih natjecanja, među ostalim triju pijanističkih natjecanja u Italiji: 3. međunarodnom pijanističkom natjecanju „Encore! Shura Cherkassky” u Milanu, 4. međunarodnom pijanističkom natjecanju „Luciano Luciani” u Cosenzi i 5. međunarodnom pijanističkom natjecanju u Massarosi 2014.

Dobitnik je svih vodećih nagrada za mlade glazbenike u Hrvatskoj, od kojih se ističu: Mladi glazbenik godine po izboru Zagrebačke filharmonije (2012), i Nagrada „Ivo Vuljević” (2010); pobjednik je Međunarodnog natjecanja mladih glazbenika „Ferdo Livadić” u Samoboru (2013) i Tribine „Darko Lukić” (2015). Aljoša Jurinić dobitnik je godišnje nagrade „Vladimir Nazor” za 2015. godinu, čime je postao najmlađi dobitnik te nagrade u povijesti.

Nastupa solistički i uz pratnju orkestra u zemlji i brojnim europskim državama te na festivalima: Dubrovačke ljetne igre, Splitsko ljeto, Osorske glazbene večeri, Zagrebačke ljetne večeri, Festival Puccini (Torre del Lago, Italiji), Festival Nohant (Francuska), From Easter to Ascension (Tbilisi, Gruzija), Kijevske ljetne večeri (Ukrajina), Serate Musicali (Milano) i drugima. U Londonu je debitirao 2007, a u veljači 2015. održao je debitanski recital u njujorškom Carnegie Hallu.

Aljoša Jurinić pohađa na Hochschule für Musik Franz Liszt u Weimaru pijanistički program najvišeg stupnja poslijediplomske koncertne izobrazbe (Konzertexamen) u klasi prof. Grigoryja Gruzmana. Diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Rubena Dalibaltayana. Dvije godine studija proveo je na Universität für Musik und darstellende Kunst u Beču u klasi prof. Noela Floresa, a potom tri godine na usavršavanju na Scuola di Musica di Fiesole u Italiji u klasi Eliso Virsaladze.