Andrey Gugnin

U ovoj sezoni

Rođen je 1987. godine. Diplomirao je na Moskovskom državnom konzervatoriju P. I. Čajkovski kod Vere Gornostajeve, nakon čega dobiva poziv da se kao redovni član pridruži programu Moskovskog filharmonijskog društva za mlade glazbene talente pod nazivom „Zvijezde 21. stoljeća”. Od 2016. studira na Međunarodnoj pijanističkoj akademiji Lago di Como kod Stanislava Judeniča i Williama Naboréa.

Laureat je Međunarodnog natjecanja „Allegro vivo” u San Marinu (Italija, 2008.), Međunarodnog natjecanja u gradu Cantùu (prva nagrada, 2009.), Međunarodnog natjecanja „Svetislav Stančić” u Zagrebu (druga nagrada i dvije posebne nagrade, 2011.), Natjecanja „Ludwig van Beethoven” u Beču (2013.), Međunarodnog natjecanja „Valsesia Musica” u Italiji (prva nagrada, 2014.) i Natjecanja „Cidade de Ferrol” u Španjolskoj (prva nagrada, 2015.). U lipnju 2014. osvojio je zlatnu medalju i nagradu publike na 16. Međunarodnom pijanističkom natjecanju „Gina Bachauer” u Salt Lake Cityju (SAD). Godine 2016. osvojio je prvu nagradu na Međunarodnom pijanističkom natjecanju u Sydneyu, uz priznanja za najbolju izvedbu klavirskog koncerta, najbolju izvedbu klavirskog koncerta 19. ili 20. stoljeća, najbolju izvedbu sonate za violinu i klavir te najbolji recital u prvome izlučnom krugu natjecanja. Zahvaljujući tome dobio je brojne koncertne angažmane, uključujući nastupe s Valerijem Gergijevim i Londonskom filharmonijom te poziv za snimanje za tvrtku Hyperion, s kojom aktivno surađuje. Godine 2020. BBC Music Magazine Awards proglašava ga pobjednikom kategorije Instrumental Award za snimku „Šostakovič: 24 Preludija-Sonate za klavir 1&2” (Hyperion).

Redovito svira na turnejama, održava recitale, nastupa kao komorni glazbenik i kao solist uz orkestar u više od dvadeset zemalja, u poznatim koncertnim prostorima kao što su Musikverein u Beču, Carnegie Hall u New Yorku, dvorana Abravanel Hall u Salt Lake Cityju, Sydney Opera House, Eastman School of Music, Velika dvorana Moskovskog državnog konzervatorija, Royal Festival Hall u Londonu, Koncertna dvorana „P. I. Čajkovski” u Moskvi, Tajlandski kulturni centar, dvorana Muzeja Louvre, HNK u Zagrebu i drugi.

Održao je majstorske tečajeve u Rusiji, Sjedinjenim Američkim Državama i Hrvatskoj.

Surađivao je s orkestrima kao što su Ruski državni akademski simfonijski orkestar, Simfonijski orkestar Sanktpetersburške dvorske kapele, Orkestar Marijinskog kazališta, Simfonijski orkestar iz Utaha, Jerusalem Camerata, Londonska filharmonija, Nizozemski simfonijski orkestar, Moskovski državni akademski simfonijski orkestar, Asko Schönberg ansambl, Camerata Salzburg, Israel Camerata Orchestra i drugi.

Gostovao je na festivalima kao što su Verbier, Pijanistički festival u Ruhru, Dubrovačke ljetne igre, Glazbeni festival Olympus, Međunarodni festival umjetnosti Art-November, Vivacello, Ars-longa, Ohridski ljetni festival, Šangajski festival, Zagrebačke ljetne večeri, Festival mladih u Aberdeenu, Festival scenskih umjetnosti Bermudskog otočja, Međunarodni festival Mariinsky, Duszniki Chopin International Festival, Pleyel Svetislava Stančića i brojni drugi.

Kao pobjednik Međunarodnog pijanističkog natjecanja u Sydneyu održao je uspješnu koncertnu turneju po Australiji i Novom Zelandu, koja je brojila gotovo pedeset koncerata. Imao je i vlastiti ciklus koncerata u dvorani Moskovske filharmonije, a redovito nastupa s eminentnim dirigentima od kojih se izdvajaju Jaap Van Zweden, Valery Gergijev, Reinbert de Leeuw, Daniel Raiskin, Juraj Valčuha i drugi.

Gugninova diskografija obuhvaća snimke Šostakovičevih Klavirskih koncerata s Ruskim državnim akademskim komornim orkestrom (Delos International, 2007.), glazbe za klavirski duo iDuo (s Vadimom Kholodenkom, Delos International, 2010.) te solističkog koncerta (Steinway&Sons). Njegova snimka Šostakovičevih koncerata korištena je na albumu iz Oscarom nagrađenog filma Stevena Spielberga, „Most špijuna”.

Također je snimao za televizijske i radijske programe u Rusiji, Nizozemskoj, Hrvatskoj, Austriji, Švicarskoj i Sjedinjenim Američkim Državama. S diskografskom kućom Hyperion Records 2018. godine potpisao je ugovor, što je rezultiralo diskografskim izdanjima s djelima Šostakoviča, snimanjem izdanja pod nazivom Hommage to Godowsky kao i mnogim planiranim snimkama u bližoj budućnosti.

Za snimku s djelima Liszta u izdanju Piano Classicsa, dobio je sjajnu kritiku glasovitog Gramophonea koji ga je uvrstio i u dvije svoje kategorije: Editor’s Choice i One to watch.

Musikverein u Beču, Victoria Hall u Genevi, Carnegie Hall u New Yorku, Abravanel Hall u Salt Lake Cityiju, Sydney Opera House, Velika dvorana Moskovskog državnog konzervatorija, koncertna dvorana „P. I. Čajkovski” u Moskvi, dvorana Mariinskij, Louvre u Parizu, Tokyo Metropolitan Art Space i Asahi Hamarikyu Hall samo su neke od koncertnih dvorana u kojima redovito nastupa.

Čest je izvođač na festivalima kao što su Verbier Festival, Ruhr Klavier Festival, Mariinskij International Festival, Dubrovačke ljetne igre, Ohridsko leto, Duszniki Chopin International festival i brojni drugi.