Benjamin Šuran

U ovoj sezoni

Pjevačko obrazovanje započinje 2016. godine u Puli u klasi prof. Giorgia Sugara. U to je vrijeme bio i učenik srednje Tehničke škole, smjer elektrotehničar. Godine 2020. započinje obrazovanje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Giorgia Suriana. Trenutno je na 2. godini studija u klasi prof. Vlatke Oršanić.

Na kraju srednjoškolskog obrazovanja sudjelovao je u manjoj produkciji opere „Figarov pir” u ulozi Figara u režiji prof. Giorgia Suriana te je s istom produkcijom nastupao u Splitu u suradnji s Muzičkom akademijom u Splitu. Kao student prve godine Muzičke akademije nastupao je u Varaždinu u operi „Bastien i Bastienne” u ulozi Colasa u režiji Ozrena Prohića, a dirigirao je prof. Matija Fortuna. Uslijedila je produkcija u klasi prof. Giorgia Suriana opera „Ljubavni napitak”, uloga Belcorea. S istom produkcijom je nastupao ispred HNK u Zagrebu povodom kazališnih ljetnih večeri. Na kraju prve studentske godine nastupa u operi „Pepeljuga” J. Masseneta u ulozi Kralja u sklopu produkcije Muzičke akademije u Zagrebu. Izvedbom je dirigirao Ivan Josip Skender. S promjenom klase dolaze i nove uloge – u HNK u Zagrebu debitirao je s ulogom glasnika u operi „Nikola Šubić Zrinjski” kojom je dirigirao Ivo Lipanović, a režirao Krešimir Dolenčić. U listopadu 2021. izvedena je opera „Lastavica” G. Puccinija, dirigirao je Lorenzo Passerini, a režirao je poznati svjetski režiser Hugo de Ana. Šuran je bio u ulozi Perichauda. Nakon toga je uslijedila uloga Magarca Benjamina u premijeri basne „Životinjska farma” hrvatskog skladatelja Igora Kuljerića, dirigirao je Mladen Tarbuk, a režirao Krešimir Dolenčić.

U Operi Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca u ulozi je Julijina oca u Gounodovoj operi „Romeo i Julija” kojom dirigira Marko Hribernik, a redatelj je Marin Blažević.

Nagrade:
2016. Regionalno natjecanje HDGPP u Splitu, 1. nagrada i 1. mjesto
2016. Državno natjecanje HDGPP u Zagrebu, 3. nagrada
2017. Međunarodno natjecanje „Lav Mirski” u Osijeku, 1. nagrada i 2. mjesto
2018. Regionalno natjecanje HDGPP u Dubrovniku, 1. nagrada i 1. mjesto
2018. Državno natjecanje HDGPP u Zagrebu, 1. nagrada i 1. mjesto
2019. Međunarodno natjecanje „Lav Mirski” u Osijeku, 1. nagrada i 1. mjesto
2021. Međunarodno natjecanje IMMCC u Mariboru, 1. nagrada i 1. mjesto
2021. Međunarodno natjecanje Danubia Talents, 1. nagrada.