Dan Zhu

U ovoj sezoni

Dan Zhu je naširoko poznat kao jedan od najboljih i vodećih kineskih glazbenika na međunarodnoj glazbenoj sceni. Izvodio je na međunarodnim scenama Europe, Amerike i Azije, a prema magazinu Strad opisan je kao „umjetnik izražene skromnosti i predivne produkcije tonova.“  Njegova nedavna trijumfalna izvedba s Bostonskom simfonijom na Tanglewood Festivalu je od strane kritike opisana kao „doista brlijantnom, snažnom i izglađenom“. Nastupio je s mnogim orkestrima kojima su ravnali dirigenti Christoph Eschenbach, Zubin Mehta, Philippe Entremont, Jacek Kaspszyk, Krzysztof Penderecki, Carl St.Clair, Muhai Tang, Long Yu i mnogi drugi. Na poziv održava i majstorske tečajeve na mnogim renomiranim festivalima poput Salzburg Festspiele, Tanglewood, Verbier, Kuhmo, Marlboro, Menton, Schleswig-Holstein, Prades-Casals, Ravinia i Spoleto.

Među vrhunce proteklih sezona ubrajaju se koncertne izvedbe na kojima su uz njega sudjelovali i Zubin Mehta i Orchestra Maggio Musicale Fiorentino; Camerata Salzburg na Salzburgškom Festspiele; Recital i komorna glazba na Verbier Festivalu; Nacionalni simfonijski orkestar u Kennedy Centru; s Praškom simfonijom povodom 70-te godišnjice UNESCO-a u Parizu; Schleswig-Holstein festival orkestar u Njemačkoj; Lincoln Center series u New Yorku; “World Chinese New Year’s Gala 2015” u NCPA u Pekingu i posebna izvedba povodom državnog posjeta kineskog vicepremijera Washingtonu, kineskoj premijeri koncerta za violinu Brighta Shenga „Let Fly“ kao uvodnog koncerta za Međunarodni festival glazbe u Pekingu 2014. te uz simfonijske orkestre iz Bostona, Beograda, Munchena, Pariza, Vancouvera i druge. Izvodio je i duo recitale ciklusa Mozartovih i Beethovenovih sonata s Christophom Eschenbachom u  Kennedy centru i u Nacionalnom centru za izvedbene umjetnosti u Pekingu, a u nastupao je s recitalima u suradnji s drugim istaknutim pijanistima među koje se ubrajaju Michel Dalberto, Philippe Entremont, Peter Frankl, Lang Lang i Kun Woo Paik. Njegov duo recital uz Tzimona Bartoa u Hamburgu u Die Weltu opisan je superlativima „specifična dramaturgija kontrasta, intenzivni i senzitivni, kristalno čisti tonovi“, a prošlosezonski nastup s Oliverom Triendlom je u Münchner Merkuru opisan kao „savršeno sviranje“.

Rođen je u Pekingu, a prvi javni nastup je imao kao devetogodišnjak izvodeći Mendelssohnov koncert za violinu  s Kineskim komornim orkestrom mladih. S dvanaest godina ulazi u Centralni konzervatorij glazbe u Pekingu, gdje studira u klasi  Xiao-zhi Huanga. Četiri godine kasnije dobiva stipendiju Alexis Gregory za studij uz Lucie Robert na Glazbenom koledžu Mannes u  New Yorku. Prvi nastup na Carnegie Hallu ostvario je Koncertom za violinu Petra Iliča Čajkovskog kao osamnaestogodišnjak. Među mentore mu se ubrajaju Ivry Gitlis, Gerard Poulet i Aaron Rosand. Glazbene materijale je snimao za nekoliko međunarodnih izdavača poput Cascavelle, ORF, Naxos i Universal Musica.

Dan Zhu je na pozornicama i snimanjima surađivao s brojnim vodećim skladateljima našeg vremena. Među njih se ubrajaju George Benjamin, Gyorgy Kurtag, Krzysztof Penderecki, Gian-Carlo Menotti, Wolfgang Rihm, Bright Sheng i Xiaogang Ye. Njegov interes i sudjelovanju organizacije za očuvanje okoliša Antartica Forum rezultirala je time da je 2013. postao prvi violinist u povijesti koji je nastupio na Antartici.