David Stefanutti

Vođa dionica violoncella
U ovoj sezoni

David Stefanutti rođen je u Rijeci 1959. godine gdje i započinje učenje glazbe pri Glazbenoj školi Ivan Matetića Ronjgova. Srednje glazbeno obrazovanje završava 1978: instrumentalni odjel (violončelo), u klasi prof. Josipa Šepića, i teoretsko-pedagoški odjel.  Nastavlja studij violončela na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Milana Nagya gdje diplomira 1983. godine.

Uči kompoziciju kod skladatelja i pedagoga prof. Josipa Kaplana. Nakon završenih studija, zainteresiravši se za autentični način izvođenja stare glazbe i baroknu filologiju, proučava europska stremljenja u tom pravcu pa tako 1986. pohađa seminar za staru glazbu u Austriji kod Gustava Leonhardta, Wielanda i Sigiswalda Kuijkena.  Godine 1987.  jedan je od začetnika ansambla za staru glazbu Collegium musicum Fluminense i njegov umjetnički ravnatelj od osnutka. Od 1999. godine Collegium među prvima u Hrvatskoj svira na izvornim baroknim glazbalima.

Pohađa seminare barokne glazbe u Varaždinu kod Catherine Mackintosh (komorna glazba), Jennifer Ward Clarke (barokno violončelo)  i Laurencea Cummnigsa (barokni orkestar i dirigiranje).  2003. Collegium dobiva diplomu Milka Trnina . Sa ovim ansamblom je dosad snimio 2 CDa.

Od 1985. godine stalni je član violončelist Riječkog komornog orkestra čije umjetničko i glazbeno vodstvo preuzima 1991. godine. S RKO je snimio 1 CD. Kao skladatelj osvojio je II nagradu na natjecanju umjetnosti i kulture „Istria nobilissima 1984. te tri prve nagrade na izdanjima spomenutog natjecanja 1986., 1988. i 1989. godine.

Kao aranžer sudjelovao je sa riječkim Putokazima na snimanju njihovog albuma „The End Collection 1994. , na  snimanju CD albuma Borisa Krainera i sa riječkom gospel grupom Rivers. Sudjelovao je svojim aranžmanom pjesme „Igra na Dori 2001. godine. Piše obrade za potrebe riječkih ansambala ozbiljne glazbe. Napisao je orkestracije za svečano Euharistijsko slavlje koje je predvodio Sveti Otac Ivan Pavao II. u Rijeci 2003. godine.

Stalno je zaposlen u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci u opernom orkestru kao vođa dionice violončela. Član je Riječke Filharmonije. Docent je za nastavu komorne glazbe na Područnom odsjeku Rijeka Muzičke akademije u Zagrebu od 2000. do 2005. godine.

Godine 2012. dodijeljena mu je Plaketa Hrvatskog Društva Glazbenih Umjetnika za 25 godina umjetničkog rada s ansamblom Collegium musicum Fluminense.