Federico Colli

U ovoj sezoni

Federico Colli rođen je 1988. godine u Bresci. Studirao je na milanskom Konzervatoriju, International Piano Academy u Imoli te na Mozarteumu u Salzburgu pod vodstvom renomiranih profesora kao što su Sergio Marengoni, Konstantin Bogino, Boris Petrushansky i Pavel Gililov. Uručen mu je „Grosso d’argento” (Srebrni novčić) kao priznanje za internacionalni prestiž koji je donio svom gradu, a glazbena ga je sekcija UK Critics Circle uključila među dobitnike nagrada za 2018. godinu. Poznat po izuzetno maštovitim i filozofskim pristupima svojim glazbenim interpretacijama, Colli se etablirao pobjedom na Salzburg Mozart natjecanju 2011. godine te zlatnom medaljom na Leeds International Piano Competition 2012. godine.
Nastupao je u svjetski poznatim kazalištima i koncertnim dvoranama, kao što su primjerice Queen Elizabeth Hall, Royal Albert Hall, Musikverein i Konzerthaus u Beču, Berlin Konzerthaus, Gewandhaus u Leipzigu,Salle Cortot u Parizu, Lincoln Centre u New Yorku, Hong Kong City Hall, Teatro Verdi u Firenzi i drugima. Također, surađivao je i sa slavnim orkestrima poput St. Petersburg Philharmonic, Accademia Nazionale di Santa Cecilia, Orchestra Sinfonica Nazionale della RAI, London Philharmonia, Vienna Chamber, Opera North i BBC Symphony, a radio je i s mnogim svjetski poznatim dirigentima kao što su: Valery Gergiev, Vasily Petrenko, Juraj Valčuha, Thomas Søndergård, Yuri Temirkanov, Pier Carlo Orizio, Umberto Benedetti Michelangeli, Vladimir Ashkenazy, Marios Papadopoulos, Case Scaglione, Sakari Oramo i drugi.
Kritika je iznimno dobro prihvatila njegov solo album (Chams Hill Records) koji sadrži kompozicije Beethovena, Skrjabina i Musorgskog. Godina 2019. započinje izdavanjem albuma posvećenog Bachovim i Bach-Busoni kompozicijama, u produkciji Chandos Records, producentskom kućom s kojom je izdao i svoj prvi album posvećen u potpunosti Scarlattiju. Iznimno hvaljenog od strane kritike, Federica Collija nazivaju „jednim od najinovativnijih mislioca svoje generacije” (Gramophone).