Helena Juntunen

U ovoj sezoni

Jedna je od najsjajnijih finskih sopranistica, vodeće nacionalne i međunarodne karijere. Njezin zadivljujući sopranski glas oduševljava publiku svježinom, a njeno fraziranje ističe se izražanom i prirodnom kvalitetom.
Njena je karijera utemeljena na pobjedama na brojnim natjecanjima, od kojih je važno istaknuti Lappeenranta pjevačko natjecanje 2002. i 2006. godine.
Studij pjevanja započela je s 15 godina na Oulu konzervatoriju kod Airi Tokole, a diplomirala je na Sibelius akademiji u klasi Anite Välkki.
Redovio nastupa u Finskoj nacionalnoj operi od 1999. godine. S ulogom Marguerite u Gounodovom „Faustu” na Savonlinna opernom festivalu 2002. godine doživjela je veliku popularnost. Uslijedio je njen američki debi u Operi Connecticut u istoj ulozi. Potom je pjevala uloge kao što su: Madame Cortese („Put u Reims”) u Genovi, Zdenka („Arabella”) u Antwerpu, Pamina („Čarobna frula”) u Državnoj operi u Dresdenu, a potom i u Belgiji, SAD-u, Austriji, Italiji, Švicarskoj, Grofica („Figarov pir”), Donna Elvira („Don Giovanni”) u Nacionalnoj operi u Lionu, Tatjana („Evgenij Onjegin”) u Vaasi u Finskoj, Marie („Wozzeck”) u Nici u Francuskoj, Jenny („Mahagonny”, Weil), Donna Clara („Patuljak”, Zemlinsky) te Marietta („Mrtvi grad”, Korngold) u Nancyju u Francuskoj, Mimì („La Bohème”) u Helsinkiju. Posebna je priznanja dobila za interpretacije uloga: Grete („Daleki zvuk”, Schreker) u Strasbourškoj nacionalnoj operi, te Nedda („Pagliacci”) u Finskoj nacionalnoj operi. Upečatljiva je bila njena izvedba Cio-Cio-San („Madama Butterfly”) u Savonlinni.
Pjevala je na koncertima i u Carnegie Hallu u New Yorku, vrlo brzo nakon nastupa u Tokiju. Od koncerata izdvajaju se Mendelssohnov „San ljetne noći” na Lucerne festivalu s Vladimirom Jurowskim, Beethovenova Missa Solemnis, Dvořákova „Stabat mater”, Straussove „Četiri posljednje pjesme” s Kraljevskim štokholmskim filharmonijskim orkestrom, Brahmsov „Njemački Requiem” s Berlinskim filharmonijskim orkestrom pod ravnanjem Donalda Runniclesa.
Posebno je povezana s glazbom svoje zemlje što pokazuje i na svojim brojnim nastupima s finskim orkestrima i uz dirigente kao što su Esa-Pekka Salonen, Jukka-Pekka Saraste, Leif Segerstam, Osmo Vänskä, Mikko Franck i Hannu Lintu. Sudjelovala je na brojnim svjetskim premijerama finskih opera i snimanjima finske glazbe, kao što su primjerice kompletne snimke opera Einojuhanija Rautavaarasa „Aleksis Kivi” i „Auringon talo”.