Ivan Graziani

U ovoj sezoni

Ivan Graziani rođen je 1997. u Rijeci. Od svoje šeste godine svira violinu i pohađa Glazbenu školu Ivana Matetića Ronjgova, isprva u klasi prof. Vilka Jutta, a od 2008. u klasi prof. Maje Veljak. Istovremeno radi pod mentorstvom prof. Leonida Sorokowa, koji je prepoznao njegov glazbeni talent te od 2010. pohađa i klasu iznimno nadarene djece pri Sveučilištu za glazbu u Beču. Godine 2015. upisao je studij Violine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u klasi prof. Leonida Sorokowa, kao  posebno nadareni student, budući da istovremeno pohađa i četvrti razred Glazbene škole u Rijeci.

Godine 2008. osvojio je prvu nagradu na regionalnom i drugu na državnom Natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa, a 2010, 2012. i 2014. godine obje prve nagrade. Godine 2014. osvojio je i prvu nagradu na državnom Natjecanju komornih sastava, u kategoriji Glasovirski trio, pod vodstvom prof. Maura Šestana. Godine 2015. osvojio je prvu nagradu na međunarodnom natjecanju Istria Nobilissima u Rijeci.

Svoj prvi samostalni recital održao je 2012. godine u Šibeniku u sklopu Svibanjskih glazbenih večeri, a nastupao je i u Atriju Kneževa dvora u Dubrovniku, na biennalu Franjo Krežma u Osijeku, kao i u Zajednici Talijana u Rijeci, gdje redovito nastupa na recitalima i koncertima, između ostaloga i s Riječkim komornim orkestrom.

Redovito pohađa zimske i ljetne seminare kod prof. Marine i Leonida Sorokowa u Opatiji, Dubrovniku i u Austriji, kao i kod prof. Evgenije Ephstein u Splitu i Vinkovcima, gdje s uspjehom nastupa i na koncertima.

Osim sviranja violine, zainteresirao se i za gradnju instrumenta, te je s Marinkom Baljkom, poznatim opatijskim graditeljem instrumenata, započeo izrađivati svoju prvu violinu.

U slobodno vrijeme bavi se i raznim sportovima: skijanjem, karateom i jahanjem.