Kalle Kuusava

Dirigent
U ovoj sezoni

Dirigent opernog i simfonijskog repertoara, pobjednik Europskog dirigentskog natjecanja u Oslu 2013., laureat Natjecanja „Evgeny Svetlanov” u Parizu 2014. godine. Njegovi dosadašnji angažmani uključuju dirigiranje operama „Madama Butterfly” i „Otmica iz Saraja” na Savonlinna Opera Festivalu, debije s Finskom nacionalnom operom, Simfonijskim orkestrom Finskog radija, Kraljevskom filharmonijom iz Stockholma, Ruskom filharmonijom, Baletom Monte Carla, također i s „Traviatom” u Theater an der Wien, „Carmen” u Norveškoj operi u Oslu te sa „Sluškinjom Pskova” u Mariinsky Kazalištu u St. Petersburgu.

Radeći u Norveškoj nacionalnoj operi od 2008. do 2016. godine, te u Operi u Zürichu 2007./2008. danas ima pozamašan operni repertoar.

Asistirao je hvaljenim dirigentima kao što su Jukka-Pekka Saraste, Hannu Lintu, Fabien Gabel, Tomáš Hanus, Xian Zhang i Antonino Fogliani.

Rođen je 1983. u Lahti, u Finskoj, studirao je klavir i komornu glazbu na Sibelius akademiji u klasi Ilma Rante. Sudjelovao je u dirigentskim masterclassevima Jorme Panule i Atsa Almile. Proveo je godinu dana u Beču na razmjeni studenata, a diplomirao je na Norveškoj muzičkoj akademiji u Oslu gdje je studirao u klasi Jukke-Pekke Sarastea i Olea Kristiana Ruuda.