Marco Boemi

U ovoj sezoni

Marco Boemi talijanski je dirigent i pijanist koji je i diplomirao pravo na Sveučilištu Sapienza u Rimu.
U više od 20 godina svoje karijere surađivao je s tri generacije opernih pjevača kao što su: Pavarotti, Netrebko, Taddei, Beczala, Giaiotti, Grigolo, Luchetti, Sighele, Kabaivanska, Bruson, Ricciarelli, Gruberova, Baglioni, Scandiuzzi, Shicoff, Dessì, Armiliato, Giordani, Sabbatini, La Scola,Siragusa, Gasdia,Rost, Kurzak, Michaels-Moore, Obratzova, Borodina, Abdrazakov, Burchuladze,Peretyatko, Pertusi, Colombara, Bros, Leiferkus, Shagimuratova, Gertseva, Siurina, Eyvazov,Shagimuratova, Gertseva, Zaremba,Vassallo, Breslik, Mei, Casolla, de Carolis,de Candia, Bonfadelli,Coni, Devia, Fabiano, Giannattasio, Ganassi, d’Intino, Barcellona, Frontali, Fantini, Antonacci, Dragoni, Antoniozzi, Canonici.
Na Boemijevu repertoaru zastupljen je širok spektar autora simfonijske i operne glazbe: Wagner, Verdi, R. Strauss, Puccini, Rossini, Mahler, Beethoven, Gershwin, Bernstein, Čajkovski, Rahmanjinov, Poulenc, Ravel, Massenet, Gounod, Debussy, Bizet, Falla, Walton, Respighi, Rota, J. Strauss, Lehar, Giordano, Mascagni, Leoncavallo, Cilea, Ponchielli, Saint-Saens, Offenbach, Mozart, Liszt, Grieg, Schubert, Schumann, Weber, Menotti, Bellini, Donizetti.

Snimio je brojne nosače zvuka za velike diskografske kuće (Decca, Universal, Philips i TDK) s umjetnicima poput Danielle Dessi, Fabija Armilijata, Vincenza La Scolae, kao i DVD s Toscom iz genovskog teatra Carlo Felice.

Boemi je početkom 2014. ravnao premijerom Attile u kazahstanskoj Astana operi, potom gala koncertom u Kraljevskoj operi u Omanu s ruskim basom Abdrazakovim, a u 2015. s Carlom Colombarom realizirao je i CD velikih opernih arija s djelima Wagnera, Masseneta, Rossinija i Verdija.

Boemi slovi kao izniman stručnjak za lied glazbu i voditelj je mnogih usavršavanja za mlade pijaniste, soliste i dirigente.

Dirigirao je gala koncertom s Annom Netrebko u Državnoj operi u Kazanu, Turandotom u Bogoti, Toscom u Leonu, Plaštom i Pagliaccijem u Helsinkiju, Trubadurom u Trevisu, Traviatom u Veroni, Nabuccom u Limi.

S Annom Netrebko i Yusifom Eyvazovim ponovo je surađivao na gala koncertu na Beiteddine Festivalu u Libanonu, a potom i s Carlom Colombarom u Wigmore Hallu u Londonu te na Varna festivalu u Bugarskoj.
Zatim su slijedili simfonijski koncerti za festivale Luglio Musicale Trapanese i Musica Riva Festival, Don Pasquale u Finskoj državnoj operi u Helsinkiju, Aida u Rovigu, Pisi i Livornu, koncert u Parmi, Carmen u Splitu.

Ponovno je surađivao s Annom Netrebko i Yusifom Eyvazovim na dvama koncertima u Santa Monici u Kaliforniji, dirigirao je Rigolettom u Moskvi i Sočiju na Vishnevskaya Festivalu, u Santa Monici imao je koncert s Piotrom Beczalom, dirigirao je na otvorenju festivala Chaliapin u Kazanu u novoj produkciji Pikove dame, na Gala koncertima u Santa Monici surađivao je s Michaelom Fabianom,Vittoriom Grigolom i Carmen Giannattasio, dirigirao je Aidu u Tbilisiju na ponovnom otvaranju Opere.