Maria Guleghina

U ovoj sezoni

Maria Guleghina jedna je od vodećih svjetskih dramskih soprana. Njezini su nastupi u najznačajnijim svjetskim opernim kućama uvijek nagrađivani stajaćim ovacijama. Nazivana je i opisivana kao “Pepeljuga iz Rusije”, “ruska sopranistica kojoj Verdi teče venama” i “vokalno čudo”. Posebno su zapažene njene interpretacije naslovnih uloga u operama „Tosca“ i „Turandot“. Njezin repertoar uključuje i naslovne uloge u „Aidi“, „Manon Lescaut“, „Normi“, „Fedori“, „Adriani Lecouvreur“, kao i uloge Lady Macbeth u „Macbethu“, Abigaille u „Nabuccu“, Violettu u „Traviati“, Leonoru u „Trubaduru“, „Obertu“ i „Moći sudbine“, Elviru u „Ernani“, Elisabettu u „Don Carlu“, Ameliju u „Simonu Boccanegri“ i „Krabuljnom plesu“, Lucreziju u „I due Foscari“, Desdemonu u „Otellu“, Santuzzu u „Cavalleriji Rusticani“, Maddalenu u operi „Andrea Chenier“, Lisu u „Pikovoj dami“, Odabellu u „Attili“…
Svoju je profesionalnu karijeru započela u Državnoj operi u Minsku, a već godinu dana kasnije nastupila je u milanskoj La Scali kao Amelia u „Krabuljnom plesu“ pod ravnanjem Mo Gavazzenija, uz Luciana Pavarottija. Njezin glas velike snage i topline te goleme glumačke uvjerljivosti učinio ju je stalnom gošćom u cijelom opernom svijetu. U Scali je nastupila u 15 novih produkcija. Sudjelovala je na dvije turneje Scale u Japanu 1991. i 1999, a u Tokiju je nastupila kao Leonora u „Moći sudbine“ pod dirigentskim vodstvom Riccarda Mutija. U legendarnom milanskom kazalištu izvela je i dva solo recitala.
Od svog debija 1991. godine kao Maddalena u operi „Andrea Chenier“ uz Luciana Pavarottija, u Metropolitan Operi nastupila je više od 150 puta kao Tosca, Aida, Norma, Adriana Lecouvreur, Turandot, Santuzza, Abigaille, Lady Macbeth…
Prije debija u Kraljevskoj operi, Covent Gardenu 1995. u naslovnoj ulozi opere „Fedora“ s Placidom Domingom, već je bila sudjelovala u hvaljenoj koncertnoj izvedbi „Ernani“ u londonskom Barbican centru s ansamblom Kraljevske opere. Potom je u Convent Gardenu pjevala Toscu, Odabellu u „Attili“ i Lady Macbeth te sudjelovala u koncertnim izvedbama opere „Andrea Chenier”.
Godine 1996. debitirala je u Areni u Veroni kao Abigaille te za svoj senzacionalan debitantski nastup dobila Nagradu “Giovanni Zanatello”. U Pariškoj je operi prvi put nastupila 1997. Kao Tosca.
Često je nastupala s vodećim svjetskim pjevačima i dirigentima kao što su Luciano Pavarotti, Placido Domingo, Leo Nucci, Renato Bruson, Jose Cura i Samuel Ramey, te Gianandrea Gavazzeni, Riccardo Muti, James Levine, Zubin Mehta, Valery Gergiev, Fabio Luisi i Claudio Abbado.
Dobitnica je brojnih priznanja i nagrada, između ostalih, nagrade Puccini i nagrade Bellini.
Počasna je članica Međunarodnog paraolimpijskog odbora, kao i UNICEF-ova veleposlanica dobre volje .