Marianna Martirosyan

U ovoj sezoni

Armenska sopranistica počela je glazbeno obrazovanje kao pijanistica na Glazbenom učilištu Sayat-Nova u Stepanakertu, a 2013. započela studij pjevanja na Državnom konzervatoriju Komitas u Erevanu. Godine 2015. bila je članica Programa mladih umjetnika Boljšoj teatra u Moskvi, gdje je sudjelovala na majstorskim tečajevima kod Alessandra Amorettija, Giulija Zappe, Hedwig Fassbender, Jevgenija Nesterenka, Ernesta Palacia, Brende Hurley. Godine 2016. pozvana je da se pridruži Opernom programu za mlade umjetnike Armenskog opernog i baletnog kazališta nakon nastupa na “Čajkovski Gala” s maestrom Constantineom Orbelianom u Armenskom opernom i baletnom kazalištu. Godine 2019. Premiere Opera Vocal Arts Institutea dodjeljuje joj stipendiju “Emerging Artist”, kako bi sudjelovala na njihovom intenzivnom tečaju od četiri tjedna u talijanskom Traniju gdje je radila s vokalnim pedagozima kao što su Dale Fundling, Michael Paul, Barbara Frittoli.

Godine 2020. započela je magistarski studij na Hochschule für Musik Würzburg kod prof. Cheryl Studer i KS prof. Jochena Kupfera. Tijekom studija pjevala je u koncertnoj izvedbi Mozartove opere „Don Giovanni“ u sklopu Mozartfesta u Würzburgu. Nedavno je nastupila kao Prva dama (Die Zauberflöte / Čarobna frula) u Mainfranken Theateru u Würzburgu. U sezoni 2022./23. s nestrpljenjem očekuje debi u ulozi Lize (Pikova dama) u novoj produkciji HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, ali i na izvedbi u Zagrebu pod dirigentskom palicom maestra Valentina Egela.

Vrhunac njezine karijere uključuje RA President Prize u kategoriji vokalne umjetnosti klasične glazbe. Dobitnica je druge nagrade na Međunarodnom natjecanju „Dvořák“, treće nagrade na Međunarodnom pjevačkom natjecanju u Pjongjangu, diplome i posebne nagrade na 13. međunarodnom natjecanju Aram Khachaturian. Godine 2021. bila je finalistica Međunarodnog natjecanja „Montserrat Caballé“. Na Međunarodnom natjecanju mladih opernih pjevača “Zinka Milanov” osvojila je posebnu nagradu Hrvatskog narodnog kazališta u Rijeci. Na 60. natjecanju Tenor Viñas u Barceloni, osvojila je „Extraordinary Prize” OpernWerkstatta.