Marta Kanazir Bagadur

Prvakinja Baleta

Riječanka koja je po završetku baletnog studija pri HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, otišla na usavršavanje u Scoula di Milano pod vodstvom Joze Borčida i Federica Olivierija. Za vrijeme školovanja u Scuola di Milano, uspješno je položila Royal Academy of Dance (Intermediate level) čija je tadašnja pokroviteljica bila kraljica Elizabeta II. Marta je u tom razdoblju osvojila je: prvo mjesto na „European Open“ 2001. (u kategoriji klasični solo) u Klagenfurtu; drugo mjesto (između 2.000 natjecatelja) na 1. concorso nazionale „Talenti in Palcoscenico” Mesagne (Brindissi) 2003. godine; te treće mjesto na Međunarodnom baletnom natjecanju „Mia Čorak Slavenska“ 2007. godine. Dvije godine kasnije paralelno je završila srednju Hotelijersko – turističku školu kao i Školu za klasični balet u Zagrebu. Godine 2020. stekla je bakalaureat na Visokoj poslovnoj školi PAR postavši prvostupnica ekonomije.

Od 2009. godine zaposlena je u Baletu HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, a tijekom 2010. usavršavala se je u Dresdenu s Anom Prestom fokusirajući se na William Forsythe tehnici. Surađivala je s koreografima poput Patricka Delcroixa, Ilja Louwen, Alessandra Pasqualija, Irene Pasarić, Huga Viere, Staše Zurovca, Dinka Bogdanića, Ronalda Savkovića, Maše Kolar, Lea Mujića, Vladimira Malakhova, Vasilyja Medveda, Raze Hammadija, Giuseppea Spote, Martina Chaixa, Giovannija Di Palme, Maura Bigonzettija, Maura de Candie…

Među njezinim najistaknutijim ulogama su: Clara/Šećerna vila u „Orašaru“ Ronalda Savkovića; Šeherezada u „Šeherezadi“, Titanija u „Snu ivanjske noći“, Sorokina u „Ani Karenjini“ te Fanika Canjeg u „Gospodi Glembajevima“ – sve u koreografiji Lea Mujića; solo u „Rossini Cards“ Maura Bigonzettija; Marie u „Orašaru“ Maura de Candie; te Apolonova majka u „Apolonu“ Martina Chaixa. Sa zagrebačkim Baletom, kao Sorokina u Mujićevoj „Ani Karenjini“, gostovala je u Aleksandrinskom teatru u Sankt Petersburgu. S koreografijom „Quartet from Alexandria” Lea Mujića gostovala je u Mađarskoj.

Od 2015. Marta je prvakinja Baleta HNK Ivana pl. Zajca. Osvojila je Nagradu publike HNK Ivana pl. Zajca „Olga Orlova“ za najbolje ostvarenu baletnu žensku ulogu Šeherezade u istoimenoj predstavi Lea Mujića. Tri je puta bila nominirana za Nagradu hrvatskog glumišta koju je i osvojila 2017. godine, u kategoriji najboljeg baletnog ostvarenja mladih umjetnika do 28. godina za ulogu Titanije u Mujićevom „Snu ivanjske noći“.