Martin Chaix

U ovoj sezoni

Rođen je u Albiju u Francuskoj gdje je 1986. godine počeo s klasičnim baletom. Godine 1993. primljen je na École de Danse de l’Opéra National de Paris. Studij je završio 1999. godine kada se pridružio baletu Pariške opere pod umjetničkim vodstvom Brigitte Lefèvre. Godine 2006. postaje solist u baletnoj kompaniji u Leipzigu pod umjetničkim ravnateljstvom Paul Chalmera.
Plesačka karijera vodi ga do baletne trupe Ballett am Rhein u Düsseldorfu i Duisburgu pod umjetničkim ravnateljstvom Martina Schläpfera, čiji član postaje 2009. godine. Kao plesač radio je s raznim koreografima i u mnogim produkcijama različitih plesnih stilova. Tu se mogu izdvojiti baleti Rolanda Petita, Carolyn Carlson, Rudolfa Noureeva, Johna Neumeiera, Georgea Balanchina, Pine Bausch, Edouarda Locka, Uwe Scholza, Johna Cranka, Marca Goeckea, Matsa Eka, Jiříja Kyliána, Hansa van Manena i Martina Schläpfera. Od 2015. radi i kao nezavisni koreograf. Martin Chaix kao koreograf debitirao je 2006. godine u baletu Pariške opere. Nastavlja s koreografskim radom unutar i izvan baletnih institucija. Koreografira za Noverre Young Choreographers u organizaciji Noverre Society iz Stuttgarta, za nezavisne projekte poput Brotfabrik Bühne u Bonnu. Slijede narudžbe za balet u Leipzigu (2007. i 2015.), Ballett am Rhein (2013. – 2019.), Balet narodnog kazališta Saarland u Saarbrückenu (2015.), Balet nacionalnog kazališta Mecklenburg (2016), balet HNK u Splitu (2017.) i Balet du Rhin (2018.).
Uz različite koreografske projekte, Martin Chaix producira kratke filmove te se bavi fotografijom. Jedan od njegovih radova odabran je za One Minute Film Festival u Amsterdamu 2013. godine.