Martin Draušnik

U ovoj sezoni

Rođen je u Zagrebu 1981, diplomirao je violinu na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi Maje Dešpalj-Begović. Školovanje je nastavio, kao stipendist Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, na Hochschule für Musik u Freiburgu, u klasi Latice Honde Rosenberg. Daljnje usavršavanje uslijedilo je na Hochschule für Musik und Darstellende Kunst u Stuttgartu, gdje je završio solistički studij u klasi jednog od najpoznatijih svjetskih violinista, Ingolfa Turbana. Na koncu, svoje obrazovanje proširuje i na violu, koju je diplomirao na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi Aleksandra Miloševa. Tijekom školovanja osvojio je brojne nagrade i priznanja: u sklopu gudačkog kvarteta Porin osvojio je prvu nagradu Hrvatskog radija – Radio podij, Nagradu Darko Lukić i Nagradu Ivo Vuljević, a kao solist treće mjesto i posebnu nagradu na Međunarodnom natjecanju Alfredo Marcosig (Gorizia, Italija) te dva puta prve nagrade na Hrvatskim natjecanjima učenika i studenata glazbe. U 2010. godini, na 43. Tribini mladih umjetnika Darko Lukić, osvojio je Nagradu Darko Lukić kao i Nagradu Koncertne Dvorane Vatroslava Lisinskog, a iste godine je za izvedbu Tartinijevog Đavoljeg Trilera nagrađen nagradom Stjepan Šulek.
Kao solist nastupao je uz Zagrebačku filharmoniju, Cappelu Istropolitanu, Ansambl Cantus, Hrvatski komorni orkestar i Zadarski komorni orkestar. Godine 2010. uz Ansambl Cantus, s velikim uspjehom izvodi hrvatsku praizvedbu Violinskog koncerta Györgya Ligetija, a 2013. uz Zagrebačku filharmoniju izvodi Papandopulov Koncert za violinu i violončelo u Zlatnoj dvorani Musikvereina u Beču.
Jedan je od osnivača Gudačkog kvarteta Porin, a 2010. godine s pijanistom Danijelom Detonijem i violončelistom Pavlom Zajcevim osniva Zagreb trio. U sklopu trija nastupa na hrvatskim i međunarodnim festivalima (Dubrovačke ljetne igre, Osorske glazbene večeri, Trieste Prima, Varšavske jeseni), a u veljači 2012. održali su i svoju prvu međunarodnu turneju u Kanadi. U istoj godini započeo je uspješnu suradnju s gitaristom Krešimirom Bedekom s kojim redovito nastupa.
Za vrijeme studija u Njemačkoj, svirao je u orkestru SWR Sinfonie Orchester Freiburg und Baden-Baden. Odmah nakon završetka studija 2007. polaže audiciju za zamjenika koncertnog majstora u Zagrebačkoj filharmoniji, a 2011. postaje i koncertni majstor tog orkestra. Paralelno s tim, od 2005. koncertni je majstor ansambla I Virtuosi di Paganini pod umjetničkim vodstvom Ingolfa Turbana s kojim redovito nastupa diljem Njemačke i Švicarske. Gostujući je koncertni majstor Zagrebačkih Solista, a povremeno i Ansambla Cantus, Zadarskog komornog orkestra i Varaždinskog komornog orkestra.
Od 2010. djeluje kao asistent na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu.