Matjaž Pograjc

U ovoj sezoni

Matjaž Pograjc (1967) istaknuti je slovenski redatelj. Studirao je na Akademiji za gledališče, radio, film i televiziju, 90-ih je formirao poznatu skupinu „Betontanc” u okviru koje je režirao brojne predstave temeljene na istraživanju koreografskih i psiholoških formi izvedbene ekspresije unutar ideološki orijentiranih tema.  Od 1993. godine zaposlen je u Slovenskom mladinskom gledališču u Ljubljani. Njegove predstave redovno gostuju na domaćim i inozemnim festivalima. Kazališni ga je put odveo u već  250 gradova, u 36 država, na svih 5 kontinenata. Više je puta vodio i glumačko-plesne radionice. Scenarist je filma „Ekspres, ekspres” u režiji Igora Šterka.

Dobitnik je nagrada poput Grand Prix Bagnolet, Pariz; Nagrada za posebna dostignuća na Borštnikovom srečanju; Prešernova nagrada za režiju i kazalište mladih „Betontanc”; Nagrada za najboljeg koreografa-redatelja „Njujorških top pet 2000” New York Timesa (nakon gostovanja u LaMaMi sa „Skrivni seznam sončnih dni”); Nagrada Villanueva na Kubi za predstavu „Tko se boji Tennesseeja Williamsa?” kao najbolju stranu produkciju 2003; Marulovu nagradu za najbolju režiju za „Fragile!” na festivalu Marulićevi dani; Grand prix Borštnikovih srečanja za „Fragile!”, i dr.

Drama „Fragile!” Tene Štivičić u režiji Matjaža Pograjca uz više od trideset festivalskih gostovanja i osvojenih brojnih nagrada, gostovala je i na pozornici riječkog Kazališta u studenom 2009. godine.