Michał Znaniecki

U ovoj sezoni

Poznati poljski redatelj, scenograf, kostimograf i dramski pisac rodio se u Varšavi, gdje je započeo studirati na Akademiji dramske umjetnosti, nastavivši i završivši studij u Bruxellesu, Bologni i Milanu. Redateljsku je karijeru započeo 1994. u Poljskoj i odmah nastavio gostovanjima u Francuskoj, Belgiji, Irskoj i Italiji, postavljajući djela Shakespearea, Lorce, Marlowea te suvremenih poljskih i talijanskih dramskih autora. Slijedeći metodu Thierryja Salmona, težište u radu s glumcima stavlja na tehnike improvizacije i kreiranje dramskih karaktera. Od početka karijere zanima se za glazbeno kazalište, pa je nakon uprizorenja prve opere, Paisiellove Mlinarice, postavio više od sto opernih predstava na mnogim svjetskim pozornicama. Režirao je opere Berlioza, Bizeta, Donizettija, Monteverdija, Oreficea, Mozarta, Pergolesija, Rossinija, Straussa, Verdija, Halévyja, Moniuszkoa i dr. Milanski Teatro alla Scala pozvaoga je 1995. na suradnju na projektu Autour de Chopin, kao redatelja, scenografa i kostimografa te autora teksta. Tom je predstavom, godinu dana kasnije, otvorena nova dvorana varšavskoga Narodnog kazališta. Osnivač je kazališta Ape Teatrale, koje izvodi manje poznata djela na mjestima dostupnim šarolikoj publici, u vrtovima, crkvama, na ulicama i trgovima većih gradova Italije i Poljske. Suradnik je nekoliko europskih kazališnih festivala i nekoliko značajnih dramskih škola u Italiji, Poljskoj i Austriji. Kao suradnik Limen Teatro iz Torina, realizirao je nekoliko pedagoških projekata sa studentima iz različitih zemalja, a od 2005. je umjetnički ravnatelj asocijacije CON-TEATRO. Posljednjih je godina s velikim uspjehom realizirao značajne operne projekte u različitim europskim kazalištima: Mojsije u Egiptu Rossinija u Teatro Verdi u Sassariju, Mandragora Szymanowskoga na Festivalu nacija, Ascanio in Alba Mozarta u Bologni, Cyrano de Bergerac Alfanoa (s Placidom Domingom i Sondrom Radvanovski) u Valenciji, Rigoletto Verdija u Wrocławu, Dvorac Modrobradog Bartóka u Bilbaou, Ljubavni napitak Donizettija na Water Festivalu. Njegova produkcija mjuzikla Jekyll & Hyde R. L. Stevensonau Chorzówu osvojila je Zlatnu masku, kao najbolja kazališna predstava 2008., a zatim je istu nagradu dobio 2009. za režiju mjuzikla Producenti M. Brooksa.
Od 2008. često surađuje s najvećim opernim južnoameričkim kazalištima u Buenos Airesu, Montevideu, Manausu i dr. Od 2012. kao ravnatelj Opere Teatra Wielki u Poznanu, napravio je nekoliko značajnih koprodukcija s velikim oprnim kazalištima poput Opere iz Krakowa, The Israeli Opera u Tel Avivu, Ópera de Bilbao, Teatro Argentino u La Plati,Teatro Sodre u Montevideu, Tetro Verdi u Pisi, Teatro Maestranza u Sevilli, Teatro Real u Madridu.
Njegova inscenacija Evgenija Onjegina u Bilbaou, nagrađena je s Premios Liricos Teatro Campoamor kao najbolja španjolska operna produkcija 2011. godine.