Mirella Katarinčić Toić

Solist, Nacionalni prvak
U ovoj sezoni

Nacionalna operna prvakinja, umjetnica je s međunarodnom reputacijom.  Za njom je niz sjajno realiziranih scenskih likova, brojni koncerti, nagrade i uspješan pedagoški rad.
Rođena je u Rijeci. Solo pjevanje učila je kod prof. Carmen Vilović, da bi diplomirala na Akademiji za glasbo u Ljubljani, u klasi prof. Ondine Otto-Klasinc. Zvanje magistra solo pjevanja stekla je na Univerzitetu u Beogradu, u klasi prof. Biserke Cvejić, a usavršavala se u Beču u klasi prof. Olivere Miljaković, te na majstorskim tečajevima pri UNESCO-u (ITI) u Amsterdamu, kao i u klasi prof. Criste Ludwig u Austriji.
Ulogom Giorgette u Puccinijevoj operi  II Tabarro debitirala je na sceni Mariborske opere 1977., iste godine dobiva treću nagradu na Međunarodnom natjecanju mladih opernih pjevača u Puli (predsjednica žirija Giulietta Simionatto), te postaje solisticom mariborske Opere. U Ateni osvaja srebernu medalju na Međunarodnom natjecanju mladih opemih pjevača Maria Callas (predsjednik žirija Titto Gobi), slijede prva nagrada na natjecanju “Opera i belcanto” međunarodnog žirija TV Belgije te nagrada na osječkom Analu opere i baleta.

U angažman opernih kuća njemačkih kazališta Vereinghte Städtische Bühnen Krefeld und Mönchengladbach ulazi 1985. i ostaje do 1988., kada postaje solistica i prvakinja Opere HNK Ivana pl. Zajca, u rodnoj Rijeci gdje djeluje i danas.
Tijekom karijere ostvarila je najveći broj uloga u Verdijevim operama:  Leonora u Trubaduru, Leonora u Moći sudbine, Amelia u Krabuljnom plesu, Amelia u Simone Boccanegra, Violetta Valery, Aida, Giseida u Lombardijicima, Desdemona u Otellu, Elizabeta u Don Carlosu; zatim Puccinijeve heroine – Tosca, Mimi , Liu, Cio-Cio-San; u Mozartovim operama bila je Grofica, Fiordiligi, Donna Anna; u Rossinijevom Mojsiju bila je Sinaide, bila je Bellinijeva Norma, Santuzza u Cavalleriji rusticani a posebno je zapažena u tumačenju likova domaće operne literature – Eva, Jelena, Margita i Amelia u operama Ivana pl. Zajca, Marija u Brkanovićevom Zlatu Zadra, Sunčanica kod Papandopula, Inmerganda u Porinu Lisinskog. Nastupala je na ljetnim festivalima u Dubrovniku, Splitu, Opatiji, Rijeci, Puli, Krku, Zagrebu i Sofiji. Snimila je nosač zvuka s opernim arijama i duetima s prvakom splitske Opere Ratomirom Kliškićem.
Bila je docentica solo pjevanja na Pazinskom kolegiju, profesorica solo pjevanja na Glazbenoj školi Ivana Matečića Ronjgova, a utemeljila je i Operni studio.
Dobitnica je Nagrade grada Rijeke, Nagrade Milka Trnina  i Nagrade hrvatskog glumišta za ulogu Norme u Bellinijevoj operi. Primila je Odlikovanje za zasluge u kulturi, Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića. Prestižnu nagradu “Vladimir Nazor” dobila je za ulogu Elizabete u Verdijevu Don Carlosu i ulogu Amelije u Krabuljnom plesu.