Nada Matošević Orešković

Šef dirigent
U ovoj sezoni

Rođena je u Rijeci 1971.godine.
Nakon Srednje muzičke škole u Rijeci (klavir, flauta teoretski odjel), 1989. upisuje studij dirigiranja na Akademiji za glasbo u Ljubljani u klasi prof. Antona Nanuta kod kojeg 1993. diplomira, a 1996. završava i postdiplomski studij.
Već kao studentica, i kasnije kao diplomirana dirigentica, nastupa sa Simfonijskim orkestrom Akademije za glasbo, sa Simfoničarima RTV Slovenije, s orkestrom Slovenske filharmonije, s komornim orkestrom Camerata Iabacensis, s Orkestrom mladih Alpe -Adria, sa Simfonijskim orkestrom države Meksiko (Orquesta Sinfonica del Estado de Mexico), s komornim orkestrom iz Catanie, orkestrom riječke Opere, orkestrom ljubljanske Opere , komornim orkestrom Padove i Veneta (Orchestra da Camera di Padova e del Veneto), s Udinskom filharmonijom ( Orch. filarmonica di Udine), Orkestrom gradskog teatra iz Giessena, orkestrom Sinfonica Siciliana iz Palerma, orkestrom državnog Univerziteta Meksika (Orquesta filarmonica de la UNAM), Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, Milano Classica, Makedonska filharmonija, Simfoničari HRT-a, itd.
Za interpretaciju IV simfonije P. I. Čajkovskog sa Simfoničarima RTV Slovenije 1992. godine nagrađena je Univerzitetskom Prešernovom nagradom.
Godine 1991. osniva Komorni orkestar PRO ARTE gdje  djeluje kao umjetnička voditeljica i dirigentica i s kojim nastupa po Sloveniji, Austriji i Italiji (Milano, Torino, Trst, Imperia, Grado itd.).
Nastupa na mnogim međunarodnim festivalima: Mittelfest, Ljubljanski festival, Kogojevi dani, Slovenski dani, Vivat Gallus, Zajčevi dani, Riječke ljetne noći.
Od 1995. do 1997. djeluje kao asistent prof. Antona Nanuta na Akademiji za glasbo u Ljubljani.
Godine 1997. ulazi u angažman riječke Opere kao dirigent i zborovođa, a 1998. prvi put postaje v.d. ravnateljice riječke Opere.
Od 1997. godine honorarno predaje na Područnom odjelu zagrebačke Muzičke akademije u Rijeci predmete Glazbeni oblici, Studij opernih uloga i Orkestar.
Od 1998. djeluje kao stalni gost dirigent orkestra Filarmonica di Udine, a od 1999. godine djeluje kao dirigent HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci.
6. svibnja 2001. postaje suosnivač i umjetnička ravnateljica  Riječke filharmonije.
Izuzetno važno gostovanje ostvarila je  2002. i 2004.godine kada je u Teatro filarmonico u Veroni dirigirala premijerom i još četirima izvedbama Gala baleta s vrhunskim svjetskim solistima.
Dobitnica je godišnje Nagrade grada Rijeke za 2001. godinu.
Godine 2003. po drugi put postaje v.d. ravnateljice Opere HNK Ivana pl. Zajca, a 2005.godine postaje i umjetnički voditelj „Zajčevih dana“ u sklopu HNK Ivana pl Zajca.
U proteklim  godinama profesionalnog rada ostvarila je dvadesetak opernih i baletnih produkcija, te više od 120 simfonijskih i komornih koncerata u Hrvatskoj i svijetu.
Od 31. ožujka 2007. intendantica je HNK Ivana pl. Zajca, Rijeka.