Vadym Kholodenko

U ovoj sezoni

Vadym Kholodenko brzo je stekao reputaciju jednog od najdinamičnijih i najdarovitijih mladih pijanista, dobivši pohvale za nastup s Philadelphijskim orkestrom “zbog upijajućeg melodijskog nijansiranja [i] blistave izvedbe pasaža” („Philadelphia Enquirer”). Pobjednik Međunarodnog pijanističkog natjecanja „Van Cliburn” 2013. godine, Kholodenko je očarao publiku i kritičare, kao i Simfonijski orkestar iz Fort Wortha, postavši njihov rezidencijalni umjetnik tijekom razdoblja od tri godine. Njegov najnoviji solistički CD u izdanju diskografske tvrtke „Harmonia Mundi”, s djelima Skrjabina, osvojio je prestižnu nagradu „Diapason d’Or de l’année”. Prethodne nagrade uključuju Prve nagrade na Međunarodnom pijanističkom natjecanju „Franz Schubert” u Dortmundu (2011.) i Međunarodnom pijanističkom natjecanju u Sendaiju (2010.).

Kholodenko je surađivao s istaknutim dirigentima među kojima su Valerij Gergijev, Leonard Slatkin, Vladimir Fedosejev, Kirill Karabits, Miguel Harth-Bedoya, Paul Daniel, Pinchas Zukerman, Jurij Bašmet, Vladimir Spivakov, Ion Marin i Kazuki Yamada. Godine 2013. održao je rezidenciju u koncertnoj dvorani Marijinskog teatra, gdje ga je Valerij Gergijev proglasio umjetnikom mjeseca, nedavno ga angažiravši za koncertne nastupe i snimke u Parizu, Luksemburgu i Sankt Petersburgu.

U Sjevernoj Americi Kholodenko je nastupio s Philadelphijskim orkestrom, Simfonijskim orkestrom iz Atlante, Simfonijskim orkestrom iz Indianapolisa, Filharmonijom iz Rochestera i Simfonijskim orkestrom iz San Diega te je nastupio na turneji sa Staatskapelle Weimar pod ravnanjem Kirilla Karabitsa. Održao je recitale diljem Sjedinjenih Američkih Država, uključujući New York, Washington i Boston te na Glazbenom festivalu u Aspenu.

Njegov debi u Londonu 2017. godine s Kraljevskim filharmonijskim orkestrom odmah je slijedio ponovni poziv, a u Europi je nedavno surađivao i s BBC-evim škotskim simfonijskim orkestrom, Nacionalnim orkestrom iz Bordeauxa–Akvitanije, Luksemburškom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom iz Malmöa, Orkestrom Norveškog radija, Filharmonijom iz Kopenhagena, Praškim simfonijskim orkestrom, Simfonijskim orkestrom RTVE u Madridu i Španjolskim nacionalnim orkestrom. Nedavno je održao solističke recitale u bečkom Konzerthausu, Wigmore Hallu i LSO St Luke’s u Londonu, na Akademiji Franz Liszt u Budimpešti, na Francuskom radiju u Parizu, u Luzernu i na SWR Schwetzingen Festspiele, na festivalu u La Roque d´Anthéronu te na Chopinovom festivalu u Varšavi. Predan je komorni glazbenik koji rado nastupa u ciklusu „Spectrum Concerts” u Berlinu, a surađivao je s Vadimom Rjepinom, Clarom-Jumi Kang, Alenom Baevom, Maksimom Risanovim i violončelistom Aleksandrom Buzlovim.

Kholodenko je redoviti posjetitelj Japana, gdje je nastupao s Japanskom filharmonijom i Tokijskim metropolitanskim simfonijskim orkestrom, a prošle sezone održao je turneju sa Simfonijskim orkestrom Praškog radija. Nastupao je s Malezijskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom iz Sydneya te je održao recitale diljem Japana, kao i u Pekingu i Singapuru.

Najznačajniji angažmani u koncertnoj sezoni 2019./2020. uključuju izvedbe s Kraljevskim škotskim nacionalnim orkestrom, pod ravnanjem Thomasa Søndergårda, NCPA orkestrom (Chung), RTE Nacionalnim simfonijskim orkestrom Irske i Simfonijskim orkestrom iz Bournemoutha, pod vodstvom Iona Marina i sa Simfonijskim orkestrom iz Cincinnatija i dirigentom Louisom Langréeom, dok na području recitala otvara klavirski ciklus „Jacques Samuel” te nastupa u New Yorku, Bilbau, Luzernu, Parizu i Moskvi.

Kholodenkove snimke za tvrtku „Harmonia Mundi” uključuju Griegov Koncert za klavir i orkestar i Saint-Saënsov Drugi koncert za klavir i orkestar, kojima je dodijeljeno priznanje „Editor’s Choice” časopisa „Gramophone”, „za uistinu izvanrednu snimku“ te cjeloviti ciklus klavirskih koncerata Sergeja Prokofjeva. Njegovo najnovije izdanje sa Skrjabinovim djelima za klavir dobilo je „Diapason d’Or de l’année”, dok budući planovi uključuju solistička izdanja djela Čajkovskog i Prokofjeva. Za „Arthaus” snimio je Peti koncert za klavir i orkestar Sergeja Prokofjeva s Orkestrom Marijinskog teatra pod vodstvom Valerija Gergijeva, objavljen na DVD-u.

Vadim Kholodenko rođen je u Kijevu, a prve koncerte održao je u dobi od 13 godina u SAD-u, Kini, Mađarskoj i Hrvatskoj. Studirao je na Moskovskom državnom konzervatoriju kod renomirane profesorice Vere Gornostajeve.