„IGRAČICE S KLUPE“ IGRAJU FANTOMSKI POKER U BALETNOJ DVORANI

31. siječnja 2019.

U koprodukciji Baleta HNK Ivana pl. Zajca i Masa Dance Company, a u okviru programa Zajc Dance Lab 40+, nastala je plesna predstava »Igračice s klupe« koja će po prvi put biti izvedena u petak, 1. veljače 2019. u 19.30 sati u baletnoj dvorani (Strossmayerova 1).  U koreografiji autorice Aleksandre Mišić plešu članice riječkog baletnog ansambla Cristina Lukanec, Kristina Kaplan i Irina Koteles.

Polazišna točka jest situacija u kojoj se plesačice nalaze nakon 20 do 30 godina plesa u instituciji, ali i životnog iskustva. Na duhovit način one će uprizoriti prepoznatljive situacije i osjećaje kroz koje se možemo povezati, jer svi smo mi igrači s klupe u nekom scenariju. Zbog mnogo autobiografskog materijala utkanog u predstavu, podnaslovljena je kao „istinita priča“. Tri riječke plesačice, ogoljeno, iskreno, rasplesano i simbolikom i tjelesnošću igraju fantomski poker sa svojim dvadesetak godina dugim karijerama.  Pri tom osjećaju vrijeme kao suparnika ali i artikuliraju onaj dio sebe koji ga pobjeđuje.
„ Koreografija se bavi “prijevodom“ iskustava u plesnu/scensku samosvijest. Polazišna točka jest situacija u kojoj se plesačice nalaze nakon 20 do 30 godina plesne karijere probijajući opnu između umjetnosti i života. Igrajući fantomski poker, započinju proces propadanja kroz konstituirana značenja prema unutarnjem »nerazgovijetnom osjećaju samoga sebe«, onom instinktivnom. Nažalost, u pokeru, kao i u životu, mi ne možemo odabrati karte koje će nam biti dodjeljene već jednostavno moramo igrati na one koje imamo najbolje što možemo”, riječi su autorice Aleksandre Mišić.

Asistent koreografije je Ognjen Vučinić, asistent režije Filip Povrženić, dizajn glazbe potpisuje Luka Gamulin, a kostimi su dio fundusa Baleta HNK Ivana pl. Zajca.

Predstava se izvodi i dan kasnije, u subotu, 2. veljače također u dvorani riječkog Baleta s početkom u 19.30 sati.