IN MEMORIAM MAESTRO DUŠAN PRAŠELJ (1931.-2019.)

4. rujna 2019.

Napustio nas je maestro Dušan Prašelj. Noćas je preminuo dirigent i skladatelj rođen 1931. u Rijeci (na Sušaku), direktor Opere HNK Ivana pl. Zajca u razdoblju od 1969. do 1977. godine kada je tijekom dva mandata uspješno vodio riječki ansambl.

Iako u otežanim uvjetima, jer je u to doba riječki HNK djelovao izvan kazališne zgrade koja se obnavljala, maestro Prašelj je preseljenjem u zgradu Nebodera na Sušaku uspio nastaviti i obogatiti riječki operni život.

A trebalo je tada osmisliti nov način rada i repertoara, zadržati opernu publiku, ali i ansambl.
Osim standardnog, „željeznog“ opernog repertoara, Dušan Prašelj je inicirao i vodio Reviju mjuzikla zahvaljujući kojoj je riječka publika tijekom četiri godine mogla vidjeti cijelu produkciju tog žanra s prostora tadašnje države, privukavši time i novu, mlađu publiku. U riječkom je HNK-u sa suradnicima postavio četiri mjuzikla: „Velika trka“, „Kiss me, Kate“, „My fair Lady“ i „Fanny“. Osim toga, ravnao je operama i baletima te brojnim koncertima.
Proširivši ljetnu opernu sezonu na puno veće područje od tradicionalne opatijske pozornice, izveo je ambijentalne opere na Trsatu („Zrinjski“), na Krku („Trubadur“, „Ero“ i druge), Kastvu („Cavalleria rusticana“, „Pagliacci“), a potom i pulsku Arenu. Po istarskim i primorskim katedralama upriličio je brojna gostovanja riječkog ansambla s oratorijskim djelima.
Pokrenuo je stalne simfonijske koncerte orkestra Opere kao i koncerte opernog zbora.
Pod njegovim je vodstvom Opera ostvarila i nekoliko značajnih međunarodnih gostovanja kao što je ono u Švicarskoj ili pak u španjolskoj Palma de Mallorci gdje je u 14 dana riječki ansambl izveo sedam opera.
Kasnije, nakon odlaska iz riječkog HNK, bio je jedan od članova odbora za organizaciju manifestacije „Zajčevi dani“ gdje je aktivno sudjelovao i nastupao.

Teško je uopće nabrojati gdje je sve djelovao unutar kulturnog i glazbenog područja i što sve čini bogatu umjetničku ostavštinu ovog zaljubljenika u glazbu, u «ča», u svoj kraj i običaje.

Adio, Maestro. I hvala Vam.