SHAKESPEARE U ZAHTJEVNOJ KOREOGRAFIJI I REŽIJI LEA MUJIĆA – VRHUNAC IZAZOVA U PLESAČKIM KARIJERAMA ČLANOVA RIJEČKOG BALETA

20. siječnja 2016.

Leo Mujić vrsni je koreograf svjetskoga glasa, gost sezone 15/16 riječkog Kazališta, a San ivanjske noći, čija je premijera u subotu, 23. siječnja u 19:30, njegova je treća suradnja s Baletom HNK Ivana pl. Zajca. U plesnoj poeziji koja u punini i brzini prenosi sve što sadrži i Shakespearova drama, Mujić otkriva i koristi u produkciji sve talente plesača pružajući dodatni ekskluzivitet – tako ravnatelj Baleta Balázs Baranyai pleše (Demetrije), Owen Lane (Puk) čita sonete, Svebor Zgurić (Lisandar) pripremio je glazbeni miks, Bálint Rauscher (Oberon) pomagao je pri dramaturgiji.

Balázs Baranyai, ravnatelj Baleta, govorio je o dugom procesu rada, od lipnja 2015. uz kraće prekide, pri čemu su uključeni svi plesači sposobni za traženu i očekivanu visoku razinu potrebnu za ostvarenje tako kompleksne predstave u 65 minuta. Vjeruje da će publika s pažnjom pratiti svaki pokret, gestu i mimiku lica plesača obzirom da se radi o, za plesače, fizički i mentalno zahtjevnom baletu.

Leo Mujić istaknuo je važnost igranja Shakespearea u obljetničkoj godini, ali prije svega, osim veza između sna i jave u Snu ivanjske noći, zanimali su ga odnosi među ljudima, bio je vođen mišlju da je za ljubav potrebno – troje. Prvakinja baleta, Marta Kanazir (Titanija) naglasila je kako je to njen treći projekt s Leom Mujićem, ali kako se radi o kompleksnijoj, težoj i bogatijoj priči. Kroz napredak koji je postigao u radu s njima, smatra da je koreograf slobodniji tehnički i dramaturški postavljati zahtjevnije uloge pred njih. Govoreći o ulozi koju ima u Snu rekla je kako Titanija testira ljubav Oberona pri čemu je zadržana baza priče, ali Mujić odlazi u dublje razine sna, sna u snu, granica između sna i jave, nalazi neka nova i zanimljiva rješenja.

Bálintu Rauscheru ovo je druga suradnja s Leom Mujićem, a kroz glavnu i najtežu svoju ulogu do sada uopće, ne samo tehnički, već mentalno i emocionalno, pri čemu je čitavo vrijeme na pozornici i jedini pleše sa svima, osjeća veliki napredak.

Owen Lane izdvojio je trenutke u kojima je „doguran“ do granica za koje nije niti znao da je sposoban, i fizički i unutar kreativnosti u kojima može dati sebe. Njegova uloga Puka integrirana je u oba svijeta, stvarni i nestvarni, vilinski, u san i javu, čineći tako podvalama zaplete koje onda pokušava popraviti. Posebno je sretan što je kao izvorni govornik čitao i snimljene Shakespeareove stihove u predstavi, a smatra da je ovakvim pristupom tom klasičnom djelu stvoren nov i revolucionaran način čitanja Shakespearea koji spaja plesno i dramsko. Svebor Zgurić spomenuo je složene koreografske zahtjeve uz interpretaciju kompleksnih uloga odnosno likova.

Kostimografiju potpisuje Manuela Paladin Šabanović, svjetlo Aleksandar Čavlek, a scenografiju Aleksandra Ana Buković.

U ovom neoklasičnom baletu plešu: Bálint Rauscher, Marta Kanazir, Owen Lane, Ali Tabbouch, Paula Rus, Daniele Romeo, Laura Orlić, Irina Köteles, Balázs Baranyai (ravnatelj Baleta), Svebor Zgurić, Joseph Cane, Andrei Köteles, Anca Zgurić, Marta Voinea Čavrak / Tanja Tišma, Sabina Voinea / Tena Ferić Dokmanović, Tamara Szilagy, Cristina Lukanec.

Na konferenciji za novinare objavljeno je i kako su Bálint Rauscher i Owen Lane, koji su bili vanjski suradnici, sada članovi Baleta HNK Ivana pl. Zajca.

San ivanjske noći u koreografiji i režiji Lea Mujića imat će premijeru 23. siječnja 2016. u subotu u 19:30 sati, a reprize su 25. i 26. siječnja u 19:30 sati te 27. siječnja u 12 sati.

Podsjećamo da je Mujićeva Šeherezada ovjenčana Nagradom publike HNK Ivana pl. Zajca za najbolju baletnu predstavu u cjelini u sezoni 14/15, a za Anu Karenjinu zagrebačkog HNK, koju će i riječka publika imati prilike vidjeti ove sezone, dobio je Nagradu hrvatskog glumišta za najbolju koreografiju u 2015. godini.

 

Foto & Video galerija