Želio sam da ove glazbene teme djeluju na uho slušatelja i da svatko od njih putuje onoliko koliko sam ja proputovao stvarajući ih, ostavljajući pritom ogroman prostor za stvaranje osobnih koncepcija na volju i osobne afinitete svakog od njih.

Stvarajući Šeherezadu pokušavao sam se što više približiti načelnoj ideji stvaratelja glazbe koji govori o osobnom pristupu tematici, zadržavanju prava na interpretaciju, poštovanju apstraktnosti.
Postavio sam si pitanje koji je razlog, pored neosporno inspirativne glazbe, danas koregrafirati ovo djelo.
S tim u vezi svoju Šeherezadu smještam u golfski zaljev, točnije rečeno u Dubai kao prijestolnicu financijskog uspona islama.
Dubai koji predstavlja kraljevstvo shopping centara i kome bolno nedostaju bilo kakvi kulturni događaji pa time i umjetnička nadogradnja društva, postavlja se pitanje hoće li kada nestane nafte kao izvora života financijske moći, i sam Dubai nestati u pijesku prošlosti.
Ono čemu želim dati posebnu važnost stvarajući jedan narativni balet su odnosi između likova. Zato sam svakom liku dao jednu karakternu osobinu tako da svi oni, cijela trupa koja izranja iz pijeska krećući na svoj put svile, predstavljaju jednu kompletnu ličnost. U svakome od nas ima mudrosti, ironije, strasti, ljubavi, slabosti, agresije itd.
Ono što je zanimljivo naučiti jest kada, kako i na koji način ispoljavati sve te osobine. Nekada to radimo s više a nekada s manje uspjeha.
Kada ti netko uzme dušu, srce progovori, a razum zašuti.

( for Ivek )

Leo Mujić