Okrugli stol “Bliže Krleži od Krleže samog”
Foyer kazališta

Pridružite nam se 13. travnja u 18 sati u foyeru HNK Ivana pl. Zajca. Organiziramo okrugli stol naslovljen „Bliže Krleži od Krleže samog”. Raspravljat ćemo o odnosu dramskog odnosno književnog teksta i njegove inscenacije, a povodom zabrane korištenja naslova Krležine „Hrvatske raspsodije” nakon ocjene HAZU da takva predstava nije vjerna izvornom dramsko-književnom djelu. Stoga smo naslov iste predstave bili prisiljeni promijeniti te se ona sada zove: „Nad grobom glupe Europe”.

Kako se navodi u dopisu Hrvatske autorske agencije „Razred za književnost Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, napravio je cjeloviti i sistematski uvid u prerađeni tekst, dostavljen nam u ispisu i snimku predstave koju ste nam dostavili na CD-u, te zaključio da se u konkretnom slučaju ne radi o uprizorenju djela Miroslava Krleže, Hrvatska rapsodija, a niti o predstavi koja bi bila bazirana na motivima iz njegovog djela“. Nadalje: „Shodno zaključku Razreda za književnost HAZU-a, predmetna predstava više ne može biti na repertoaru pod imenom Miroslava Krleže, jer se ne radi o njegovom djelu, a kako se, sukladno st. 5., čl. 5 Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima, naslov autorskog djela koji je već korišten za neko autorsko djelo, ne može koristiti za djelo iste vrste, ako bi mogao izazvati zabunu o autoru ili sam po sebi udovoljava pretpostavkama da bi bio predmet autorskog prava, to zahtijevamo da se ubuduće predmetna predstava plasira i pod novim naslovom.“

Tragom ovog dopisa, smatramo poticajnim još jednom provjeriti gradivo o suvremenom kazalištu (neki ga nazivaju i «postdramskim») te se zapitati o specifičnim obavezama kazališne izvedbe prema svojoj aktualnosti, dakle i konkretnoj zajednici u kojoj i za koju nastaje. Je li zadatak kazališne predstave književnog odnosno dramskog djela kanonskog autora njegov vjerni «prikaz» ili prijedlog moguće «komunikacije» odnosno «pregovaranja» s tekstom i «svijetom» toga djela? Posebno nas zanima što o predstavi „Nad grobom glupe Europe”, predstavi koja se nekad zvala «Hrvatska rapsodija», misli naša mlada publika, učenici viših razreda srednje škole te studenti Sveučilišta u Rijeci, kao i profesori književnosti u srednjim školama.

Sudionici rasprave, koju će moderirati dramaturg i teatrolog dr. sc. Marin Blažević, poznati su komparatisti književnosti, teatrolozi i kulturolozi, profesori Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, dr. sc. Lada Čale Feldman i dr. sc. Dean Duda, te autori same predstave, redatelj Sebastijan Horvat i dramaturg Milan Marković Matthis.

Pozivamo vas i da 15. ili 16. travnja, nakon predstave „Nad grobom glupe Europe”, pogledate i “Trilogiju o hrvatskom fašizmu”. Možda sretnete i ministra kulture Hasanbegovića, kojemu posvećujemo cjelotjedni program našeg Kazališta!

Nakon okruglog stola, ostanite na predstavi „Nad grobom glupe Europe” koja počinje u 19:30h.

 

Sudionici okruglog stola:

dr.sc. Lada Čale Feldman, teatrologinja, komparatistica književnosti (redovna profesorica, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu)

dr.sc. Dean Duda, komparatist književnosti, kulturolog (redovni profesor, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu)

Sebastijan Horvat, redatelj predstave (profesor kazališne režije na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo u Ljubljani)

Milan Marković Matthis, dramaturg predstave

dr.sc. Marin Blažević, dramaturg, teatrolog (izvanredni profesor, Akademija dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu), ravnatelj Opere HNK Ivana pl. Zajca, moderator

ULAZ SLOBODAN