PSi 2020 – Predkonferencija

Prvi tjedan lipnja u HNK Ivana pl. Zajca okupit će brojna važna imena iz svijeta izvedbenih studija i teatrologije. Naime, od 3. do 7. lipnja, u Rijeci održat će se PSi 2020 predkonferencija, u suradnji sa Sveučilištem u Rijeci te Rijeka 2020 d.o.o. kao dio programa Rijeka – Europska prijestolnica kulture 2020. Svrha ove predkonferencije je elaboriranje dramaturgije i osmišljavanje tema nadolazeće velike godišnje PSi konferencije koja će se 2020. godine održati u Rijeci. Osnovni cilj okupljanja znanstvenika i umjetnika, članova PSi međunarodnog odbora, redefiniranje je konvencionalnog akademskog konferencijskog formata i njegovih pretpostavki. U sklopu ovog događaja održat će se i predavanja otvorena za javnost koja su jedinstvena prilika da o najnovijim trendovima i istraživanjima izvedbenih studija saznate iz prve ruke.

PSi (Performance Studies international) profesionalna je udruga osnovana 1997. godine s ciljem promicanja komunikacije i razmjene među umjetnicima, misliocima, aktivistima i akademicima koji rade u području izvedbe i posebno izvedbenih umjetnosti: kazališta, glazbe, performansa, plesa i drugih formi. Razvoj pojma “izvedba” tijekom proteklih desetljeća doveo je do istraživanja koja se bave širokim spektrom tema, kako znanstvenih, tako i umjetničkih. Ovo široko područje sugeriralo je interdisciplinarna istraživanja koja bi bila čvrsto ukorijenjena u interakciji između teorije i prakse. Ovakav razvoj zahtijevao je platformu koja bi mogla njegovati područje i dinamiku susreta.
Rijeka je drugi grad u Hrvatskoj koji će ugostiti ovu važnu profesionalnu udrugu (nakon Zagreba 2009. godine), te je prva Europska prijestolnica kulture u sklopu koje će se održati PSi godišnja konferencija.