Tiha noć

TIHA NOĆ
Miljenko Smoje - Ivica Ivanišević

Redatelj:
Goran Golovko
Dramaturginja:
Marina Vujčić
Scenograf:
Marin Gozze
Kostimograf:
Mladen Radovniković
Skladateljica:
Nela Bujas Trpković
Scenski pokret:
Lev Šapošnikov
Oblikovatelj svjetla:
Srđan Barbarić
Oblikovatelj tona:
Tomislav Luetić
Uloge:
Smoje: Nenad Srdelić
Lepa: Nives Ivanković
Servantes: Donat Zeko
Luiđi: Joško Ševo
Bepina: Arijana Čulina
Roko Prč: Stipe Radoja
Anđa: Katarina Romac
Prisidnik: Marjan Nejašmić Banić
Sekretar: Vicko Bilandžić
Mali Mirko: Luka Čerjan
Peškaruša: Andrea Mladinić
Don Karmelo: Filip Radoš
Milicajac Mate: Maro Drobnić
Anđin i Rokov stariji sin: Andro Bilandžić
Anđin i Rokov mađi sin: Petar Prcela
Inspicijentica:
Sonja Dvornik

Gostovanje Drame Hrvatskoga nacionalnog kazališta Split

 

Obilježavanje stote obljetnice rođenja Miljenka Smoje, najvećega splitskog pisca dvadesetog stoljeća, dramatizacijom novelete iz Kronike o našem Malom mistu.

 

Groteskna koliko i neodoljiva priča o malomišćanskom sudaru dvaju nesukladnih, isključivih svjetonazora dostojanstveno je ostarjela u ovih nešto više od pola stoljeća koliko nas dijeli od premijere, pa je ovo krasna prilika da, ostajući vjerni rukopisu i duhu pokojnoga meštra, pokušamo vidjeti koliko se i kako naš svijet otada promijenio, jesu li Smojini junaci otpravljeni u povijest ili su još uvijek tu, među nama, diktirajući nam ritam svakodnevice s jednako slijepom gorljivošću, iako s nešto manje izvornoga šarma.

 

Jesmo li nas dvoje stvarali istoriju? – upitat će u jednom trenutku Roko Prč, kamarjer, prvoborac, pa hotelijer, svoju suprugu Anđu. Pitanje je, naravno, retoričko, njime on samo želi naglasiti njihovo neotuđivo pravo da prošlost ugode po svojoj mjeri i iz nje izvedu privilegij oblikovanja budućnosti. Uostalom, svaki se rat – ili, još šire, svaki se sukob – samo zato vodi: da bi se steklo pravo na pisanje povijesti. Kad se suoče militantni vjernik i borbeni ateist, oni se de jure sukobljavaju zbog apstraktnih koncepata odnosno maglovitih pitanja početka čovjeka i svijeta, ali de facto samo zbog prava na pisanje povijesti. Pobijedi li vjernik, volja Božja postaje mjerom svih stvari; nadvlada li u tome sukobu ateist, jedino što se računa jest volja čovjeka.

Miljenka Smoju obično se predstavlja kao velikog dalmatinskog kroničara, iako se on nikada nije htio gurati među pisce povijesti. Znao je da tamo vlada poprilična gužva, pa je umjesto o velikim istinama, izabrao pisati o malim ljudima. Iz te marginalne, skrajnute, iskošene perspektive, na koncu je uspio prodrijeti do srži same, do konačnih pitanja i odgovora koji uporno promiču onima bez sluha za nijanse odnosno interesa za rubne pojave i ljude. Upravo zato Smojino djelo nije danas ništa manje živo nego što je bilo prije pedeset godina.

Njegovi likovi odlična su zdravlja, neobično vitalni, jednako uskogrudni, isključivi i obuzeti željom za dominacijom kao nekada. Naravno, ima i onih koji stoje po strani, koji su izabrali svjedočiti komediji, umjesto da u njoj sudjeluju. I jedne i druge vidjet ćete večeras na sceni, ali i u gledalištu, sjedit će u vašoj blizini. Možda im i sami pripadate, pa ustvari nećete gledati kazališnu predstavu, nego tek zuriti u zrcalo.