POZIV NA KONFERENCIJU ZA NOVINARE

13. srpnja 2015.

POZIV NA KONFERENCIJU ZA NOVINARE

u povodu
MEĐUNARODNOG NATJECANJA MLADIH OPERNIH PJEVAČA „ZINKA MILANOV“
u okviru festivala RIJEČKE LJETNE NOĆI 2015. (14-18.7.)

Konferencija za novinare održat će se u utorak, 14. srpnja 2015. godine s početkom u
11.00 sati u foyeru Kazališta.

Konferenciji će prisustvovati:
Vlatka Oršanić, Fabrizio Melano, Olivera Miljaković i Marin Blažević
te predstavnici pokrovitelja prve i druge nagrade: Gordana Žulj, direktorica regionalnog centra Kvarner Zagrebačke banke i predstavnik Jadran Galenskog Laboratorija.

U očekivanju Vašeg dolaska, srdačno Vas pozdravljamo.

PROPAGANDA
HNK Ivana pl. Zajca Rijeka
Fabrizio Maleno
Fabrizo Melano renomirana je ličnost na međunarodnoj opernoj sceni. Više od 40 godina surađivao je s vodećim svjetskim opernim kućama. Svoju dugu vezu s Metropolitan Operom započeo je 1969. godine gdje je režirao 21 operu, između kojih je bilo sedam novih ili ponovljenih produkcija.
Većina njegovih radova mogla se vidjeti na PBS Live iz Met serija uključujući La Bohème (s kojom je i započeto prikazivanje 1977.), Il Trittico, Les Troyens (s kojim je i otvorena stogodišnja sezona Meta 1983.), i Il Trovatore.
Melano je radio s vodećim američkim i kanadskim opernim kompanijama, uključujući pet produkcija u Lyric Opera u Chicagu i četiri s New York City Operom. Asistirao je Mariji Callas u režiranju I Vespri Siciliani u Teatru Regio u Torinu. Bio je redatelj u kompanijama kao što su Teatro Colón- Buenos Aires, Opéra de Monte-Carlo i English National Opera. Na Juilliardu je 2010. godine režirao Dialogues des Carmélites, a 2012. Armide nastalu u koprodukciji Meta+Juilliarda.

Kms Olivera Miljaković
Studirala je solo pjevanje kod Mile Stojadinović, Josipa Rijavca i Nikole Cvejić, a usavršavala se kod Gine Cinga. Dvije godine bila je solistica Opere Narodnog pozorišta u Beogradu, a 1963. prelazi u Bečku državnu operu u kojoj ostvaruje izuzetnu solističku karijeru. Nastupala je na svim važnijim opernim i koncertnim scenama i festivalima uz dirigente kao što su Bernstein, Klobučar, Tilman, Mehta, Sawalilisć, Maazel, Pretr, Štajn, Kleiber i Karajan, s kojima je ujedno i sudjelovala na nekoliko zapaženih opernih diskografskih produkcija.
Od 1980. vodi privatnu školu za solo pjevanje, a od 1987. do 1991. svoj pedagoški rad potvrđuje i kao profesorica opernog studija Bečke državne opere i profesorica u Tokiju.
Godine 1984. dobiva najvišu titulu koju Austrija i Njemačka dodjeljuju svojim pjevačima Kammersängerin. Za rad u kulturi dobila je zlatni prsten Bečke opere i srebrnu i zlatnu medalju Republike Austrije. Iste godine organizira i sudjeluje na humanitarnim koncertima za djecu Doma za decu bez roditeljskog staranja u Beogradu.
Održava brojne majstorske klase i koncerte diljem svijeta, gostuje kao glazbeni direktor festivala Basano del Grapa, a od 2003. je glazbena direktorica koncertne organizacije Ambassadors concert.

Vlatka Oršanić
Rođena je u Zaboku, djetinjstvo je provela u Varaždinu gdje je završila i glazbenu školu. Pjevanje je diplomirala na Akademiji za glasbo u Ljubljani, a usavršavala se u Beču kod Kms Olivere Miljaković.
Debitirala je u SNG Opera in balet u Ljubljani kao dvadesetogodišnjakinja u ulogama poput Gilde i Lucie di Lammermoor te ubrzo postala gošća svih opernih kazališta u bivšoj državi. Ostvarila je bogatu opernu i koncertnu karijeru međunarodnog ugleda djelujući u kazalištima diljem Europe (Njemačka, Austrija, Italija, Španjolska, Francuska, Belgija, Češka, Rumunjska ) i u Japanu.
Surađivala je s poznatim režiserima (Joachim Herz, Harry Kupfer, Christine Mielitz, Pet Halmen, Andreas Homoki, John Cox, Liliana Cavani etc.) i slavnim dirigentima (Semyon Bychkov, Michael Gielen, Wladimir Jurowski, Kiril Petrenko, Daniel Harding, Rafael Frühbeck de Burgos, Heinz Holliger,Stefan Soltesz etc. ). Njezin repertoar sačinjavaju glavne uloge najrazličitijih karaktera i glazbenih stilova od Purcella (Didona), Bacha, Händela (Angelica), Mozarta (Kraljica noći, Susanna, Vittelia, Elettra, Donna Anna, Donna Elvira, Despina) Beethovena, Schumanna (Genoveva), Donizettija (Lucia,Adina), Bellinija (Elvira),Rossinija (Rosina),Verdija (Gilda, Traviata, Aida, Lady Macbeth,Leonora, Abigaila, Amelia), Puccinija (Mimi,Tosca, Madama Butterfly, Manon Lescaut), Gounoda (Marguerite), Čajkovskog (Tatjana), Janačeka (Mila, Jenufa, Katja, Malinka), Dvořaka (Rusalka, Kneginja), Giordana (Maddalena), R. Straussa (Ariadne, Herodias), Šostakoviča ( Katerina Izmajlova ), Prokofjeva ( Nataša) do modernih autora.
Nastupila je na velikim europskim glazbenim festvalima (Salzburger Sommerfestspiele, Edinburgh Festival, Maggio Musicale Fiorentino, Wiener Festwochen).
Snimila je nekoliko CD ploča za svjetske diskografske kuće (Emi, Sony Classical, Arte Nova), a njezine snimke pohranjene su i u arhivima RTV Ljubljana, RTV Zagreb, ORF Wien, SWF Freiburg, Deutschlandsradio Berlin, MDR Leipzig.
Vlatka Oršanić prvakinja je Opere Slovenskog narodnog gledališča u Ljubljani te redovni profesor i pročelnik Odsjeka za pjevanje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a četiri je godine bila i izvanredni profesor na Akademiji za glasbo u Ljubljani.

 
PROPAGANDA HNK IVANA pl. ZAJCA,51000 RIJEKA, Uljarska 1/I. Tel. 00 385 51 / 355-915,
355-924, milena.jerneic@hnk-zajc.hr
Rijeka, 13. srpnja 2015.