TREĆI PUT „ZINKA MILANOV” U RIJECI OKUPLJA MLADE PJEVAČICE I PJEVAČE IZ CIJELOG SVIJETA

27. lipnja 2018.

Treći put u Rijeku na Međunarodno natjecanje mladih opernih pjevača „Zinka Milanov” stiže 70ak kandidata: iz Poljske, Njemačke, Izraela, Turske, Bugarske, Grčke, Mađarske, Srbije, Slovenije, Rumunjske, Češke, Slovačke, Švedske, Finske, Nizozemske, Velike Britanije, Moldavije, Armenije, Kazahstana, Rusije, Kine, Hong Konga, Južne Koreje, Tajlanda, SAD-a, Brazila, Meksika, te iz Hrvatske!

Natjecanje je posvećeno jednoj od najvećih sopranistica 20. stoljeća, Zinki Kunc, u svijetu opere poznatijoj kao Zinka Milanov.

Natjecanje je i ove godine dio Riječkih ljetnih noći, a prvi put i u sklopu Ljeta u prijestolnici. U HNK Ivana pl. Zajca publika će moći pratiti natjecanje u svim etapama od 12. do 18. srpnja. Vrhunac je Gala koncert – finale Natjecanja 18. srpnja u 20 sati kada će orkestrom Opere ravnati maestro Marco Boemi, a finalisti će izvoditi najpoznatije arije svoga faha. Nitko tko voli bilo kakva pjevačka natjecanja, ne bi to trebao propustiti! Dođite, pružite podršku mladim pjevačicama/pjevačima koji zasluže vaše simpatije, navijajte i nadajte se da se i žiri slaže s vama.

Natjecateljice i natjecatelje, između 21. i 35 godina, ocjenjivat će stručni žiri (http://www.zinkamilanov-competition.com/hr/ziri-2018/) istaknutih ličnosti opernog svijeta. Osim nastupa uz riječki orkestar Opere na Gala koncertu, najbolji od njih dobit će i novčane nagrade, te angažmane u produkcijama Opere HNK Ivana pl. Zajca.

Prisjetimo se, pobjednica prvog natjecanja 2015. godine i dobitnica Nagrade publike bila je sopran Ana Petričević (Hrvatska) koja je bila u podjeli Giordanove opere „Andrea Chénier” 2015, a zatim je debitirala i kao Desdemona u Verdijevu „Otellu” 2017. godine. Na prvom Natjecanju bilo je 10 finalista, a koncertom je ravnao maestro Robert Homen. Drugu nagradu dobio je tenor Ibrahim Yesilay (Turska), a treću bariton Domen Križaj (Slovenija). Yesilay je 2016. pjevao u Bachovoj „Muci po Ivanu”, a Križaj iste godine u Massenetovom „Wertheru” u režiji glasovitog Fabrizia Melana. Pobjednica drugog Natjecanja 2016. bila je sopran Elvira Hasanagić (Njemačka). Druga je nagrada pripala sopranu Mojci Bitenc (Slovenija) koja je osvojila i Nagradu publike. Trećeplasirani bio je tenor Piotr Buszewski (Poljska). Te je završne večeri nastupilo devetero finalista, uz orkestar riječke Opere i pod ravnanjem maestra Tibora Bogányija.

Iz prvog su se natjecanja istakli još i Albina Smajlović i Luka Ortar. On je u riječkoj Operi pjevao kao Kralj Egipta u „Aidi”, kao Colline u „La Bohème” te kao Montano u „Otellu”, dok je Albina Smajlović debitirala kao Mimì u „La Bohème”.

Vijesti o Natjecanju pratite na www.zinkamilanov-competition.com, i na facebook stranici natjecanja, a za dodatne informacije pišite na zinkamilanov.competition@hnk-zajc.hr

POKROVITELJ PRVE NAGRADE
MEĐUNARODNOG NATJECANJA MLADIH
OPERNIH PJEVAČA “ZINKA MILANOV”

logo_INA

POKROVITELJ DRUGE NAGRADE
MEĐUNARODNOG NATJECANJA MLADIH
OPERNIH PJEVAČA “ZINKA MILANOV”

LOGO_ZUTI_PK

Zahvala donatoru treće nagrade Specijalnoj bolnici “Dr. Nemec”

biobio_logo-page-001logo vbz jedan red-page-001  jana