Vječna muza princeza Eboli

24. travnja 2023.

Počasna članica ansambla riječke Opere, mezzosopranistica Diana Haller bogate europske karijere zablistala je kao princeza Eboli u premijernoj postavi Verdijeve opere „Don Carlo“! 

Španjolska dvorjanka, nasmijana princeza Eboli, putena i vedra ljepotica u „Pjesmi vela“, uz snažna obilježja španjolskog flamenca, gotovo protofeministički vješto posramljuje potencijalno nevjernog muža zabavljajući dvorske dame. Nije to samo jjoš jedna prekrasna Verdijeva arija u nizu, ona nagovještava važnu scenu koja se dogodi kasnije u operi i jedan od ključnih zapleta. Anonimno pismo i poziv na tajni sastanak, pogrešno protumačene izjave ljubavi, uzbuđenje koje prerasta u razočarenje i neugodu te destruktivna želja za osvetom. Prijavljujući ih kralju Filipu II., Eboli ugrozi živote i svoje prijateljice, kraljice Elizabete i prijestolonasljednika Carla, za što se kasnije kaje…

Zapamćena kao jedna od najvećih španjolskih ljepotica i zavodnica princeza Eboli još je kao djevojčica u dječjoj igri izgubila desno oko zbog čega je portreti iz onog vremena i prikazuju s povezom na oku. No, to nije umanjilo njezinu ljepotu niti pokolebalo njezin karakter. Odlučna i samosvjesna, imala je život pun dramatičnih obrata koji su odražavali upravo njezinu neovisnu i snažnu osobnost.

Španjolska aristokratkinja iz utjecajne obitelji Ana de Mendoza de la Cerda y de Silva y Álvarez de Toledo (1540. – 1592.), kasnije princeza Eboli,udala se za vođu miroljubive dvorske stranke Ruya Gómeza de Silvu, prijatelja Filipa II. koji je od njezinih roditelja i tražio je dopuštenje za udaju za kneza Ebolija. Udana za jednog od najutjecajnijih članova dvora, kasnije proglašenog princom s kojim je imala desetoro djece, živjela je u bogatstvu i privilegiranom životu. Postala je prijateljica kraljice Elizabete de Valois. Nakon muževe smrti, nastavila je njegovo političko djelovanje. Međutim, njezin je život uskoro bio praćen skandalima i kontroverzama. Povukla se u samostan karmelićanki, inzistirala je na komforu na kojeg je navikla zbog čega su časne sestre nakon tri godine zahtijevale da napusti samostan. Nakon povratka na dvor, sprijateljila se, neki tvrde i intimno, sa štićenikom vlastitog muža, jednim od tajnika i savjetnika Filipa II., s Antonijom Pérezom. Slobodno je u dopisivanju s utjecajnim ljudima tog vremena iznosila svoje ideje o životu, vjeri i politici zbog čega je stekla brojne prijatelje, ali i neprijatelje. Kada je Pérez dvorskim spletkama izigran i uhićen zbog naručenog ubojstva, Filip II. je zatvorio i princezu Eboli, vojvotkinju od Pastrane. U strogom  pritvoru tvrđave nisu je smjela posjećivati djeca, niti je smjela upravljati imanjima. Za razliku od Antonija Péreza koji je pobjegao, ona svoju slobodu nikada nije ishodila unatoč pokušajima uz isprike za neučinjeno. Umrla je sama u kućnom pritvoru u vlastitom dvorcu u Pastrani.  

Njezina je sudbina bila inspiracija mnogim umjetnicima od 16. stoljeća do danas kada se snimaju serije na temu njezina života. Snažnog, živog duha, ostala je muza i stoljećima nakon smrti. Lik je u Schillerovoj drami „Don Carlos, španjolski infant“ prema kojoj je nastala i opera „Don Carlos“ Giuseppea Verdija. Tema je romana Kate O’Brien „That Lady“ i filmske adaptacije iz 1955. s Olivijom de Havilland u glavnoj ulozi, itd., itd.

Diana Haller u „Don Carlu“ nastupa još 27. i 29. travnja, dok će princezu Eboli 28. travnja i 2. svibnja pjevati Michaela Selinger. 

Foto & Video galerija
Partner mediatico / Medijski pokrovitelj