Ksenija Duran Krutova

Ksenija Duran Krutova

U ovoj sezoni

(Omsku, Rusija)

Nakon završene Škole za klasični balet u Zagrebu, nastavlja s obrazovanjem na Akademiji ruskog baleta A. J. Vaganova u Sankt Petersburgu.

Od 2004. do 2014. pleše u baletu HNK Zagreb, a od 2016. članica je baletnog ansambla HNK Ivana pl. Zajca. Tijekom institucionalnog angažmana radila je s mnogim koreografima: Edwardom Clugom, Leom Mujićem, Vascom Wellenkampom, Derekom Deanom, Vladimirom Dereviankom, Nachom Duatom, Hansom van Manenom, Hugom Vierom, Milkom Šparemblekom, Dinkom Bogdanićem, Pascalom Touzeauom i mnogim drugima. Plesačica je i u produkcijama nezavisne hrvatske plesne scene, u koreografijama Memory of Water i Merry Christmas for Naughty Kids Maše Kolar.

Više puta bila je nominirana za najbolju izvođačicu Nagrade hrvatskog glumišta u predstavama Razloga 4 Edwarda Cluga, Fado Huga Viere, te Tišina mog šuma Lea Mujića.

Od 2009. počinje kreirati i vlastite koreografije, najprije u sklopu projekta Koreolab, Ženski dodir te Requiem zagrebačkog HNK, a zatim je asistirala na predstavi Zabranjeno Benjamínu Duránu u Gradskom kazalištu u Mainzu. Koreografkinja je One Crazy Night za baletnu večer Ženski rukopis, projekt HNK Zagreb.