12. RIJEČKE LJETNE NOĆI USPRKOS SVEMU! – riječke kulturne institucije udružile kreativne snage

8. lipnja 2015.

Predstavljen je program 12. Riječkih ljetnih noći, festivala koji će ove godine trajati od 18. lipnja do 18. srpnja, a odvijat će se pod sloganom: Usprkos svemu!

Specifičnost odnosno nova koncepcija ovih Riječkih ljetnih noći je, a iz već poznatih financijskih (ne)mogućnosti, sudjelovanje i drugih riječkih kulturnih ustanova čime se program nije smanjio nego upravo suprotno. Tako uz Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca donosi i program drugih riječkih institucija i organizacija kroz 53 programa na 17 lokacija. Jedna od njih je i Ljetna pozornica u Opatiji s riječkim baletnim i operno-baletnim predstavama Šeherezada & Carmen, te La vida breve & El amor brujo, što označava i svojevrsni povratak opernoj i baletnoj tradiciji na toj pozornici.
HNK Ivana pl. Zajca neke će svoje predstave izvoditi na otvorenom (npr. Carmen na prostoru Sveučilišnog kampusa na Trsatu), te izvesti cjelovitu Trilogiju hrvatskog fašizma poput predstave u tri čina. Naime, radi se svojevrsna revizija Bakhi, Aleksandre Zec i Hrvatskog glumišta, a koja će takva ponuditi novo čak i onima koji su pogledali jednu ili sve tri predstave zasebno.
Sprema se i dramsko-plesno-društveni događaj – Plaza de Tango, projekt Baleta i Talijanske drame / Dramme Italiano, u Arheološkom parku Principij, koji će se na dvije večeri pretvoriti u argentinski “conventillo”, publika će uživati u dobroj čaši vina, predstavi i zavodljivoj glazbi te zaplesati s plesačima riječke tango škole ComoTango.
U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka pokreće se ove godine prvi put Međunarodno natjecanje mladih opernih pjevača Zinka Kunc Milanov, s rokom prijave do 25. lipnja, a održat će se u tri javne etape (dvije večeri u HKD-u na Sušaku, te finalna večer i dodjela nagrada u HNK Ivana pl. Zajca). U međunarodnom su žiriju ugledni pjevači, dirigenti, ravnatelji opera i glazbeni agenti.
Ispred ulaza u HNK Ivana pl. Zajca (Skener šovinizma) te na Riječkoj tržnici (Crno tržište – ideja za radikalnu demokraciju) s dvije akcije gostuje kazališna skupina God’s Entertainment iz Beča. Iz njemačkog Bonna na riječku scenu dolazi Fringe ensemble s predstavom Radnice Gorana Ferčeca.
Na otvaranju Festivala dogodit će se fuzija orkestra Opere Hnk Ivana pl. Zajca i filmske glazbe Johna Williamsa u njegovim najznačajnijim skladbama iz kultnih filmova.

Art-kino otvara svoje Ljetno kino Animafestom prikazujući najbolje kratkometražne i dugometražne naslove svjetskog festivala animiranog filma u dvorištu između Art-kina i Kapucinske crkve. Bit će prikazani i ciklusi Kino protest, zatim Filmski hitovi pod zvijezdama s temama Ljubav te Zemlja. Na samom kraju Festivala prikazat će Spielbergove Ralje snimljene prije 40 godina, a lokacija će se otkrivati postupno jer se radi o Skrivenom kinu, nakon čega se sprema i završni ljetni after party.

Gradsko kazalište lutaka izlazi na Trg svete Barbare s dvije svoje uspješnice – Sedan kozlini i samo jedan bedni vuk koju je Tahir Mujićić na čakavici smjestio na Učku, dok je Trsatski zmaj priča je o Rijeci autora Davida Petrovića i Alexa Đakovića prema slikovnici Velida Đekića.
Muzej moderne i suvremene umjetnosti priprema šest performansa pod zajedničkim nazivom 1,2,3,4,5,6 IZGUBLJENI! / POZICIJE NEPRISUTNOSTI – ponoćni performans. Performans Maria Cvjetkovića bit će izveden na otvorenju njegove izložbe u Malom salonu, a svi ostali (Nika Rukavina, Ivan Šeremet, Pasko Burđelez, Marjan Crtalić, Marko Marković) u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti.

Umjetnička organizacija TRAFIK u suradnji s HNK Ivana pl. Zajcom u prostoru Tvornice Rikard Benčić s klupskim glazbeno-scenskim događajem Weltschmerz podsjetit će na vrijeme 80-ih godina prošlog stoljeća doživljeno kao vrhunac kreativne slobode, poleta ideja i procvata umjetničke scene.

Muzej Grada Rijeke na dan otvaranja Festivala kreće s izložbom Kazalište priča.

Gradonačelnik Obersnel naglasio je da će usprkos svemu program originalnog i atraktivnog Festivala zadovoljiti širok opseg različitih interesa, a takvom kvalitetnom suradnjom i zajedništvom snažno se utire daljnji put kandidaturi Rijeke za europsku prijestolnicu kulture.

Pretprodaja ulaznica za programe Riječkih ljetnih noći 2015. počinje u srijedu, 3.6. na blagajni Kazališta gdje se do 18.6. mogu kupiti s popustom od 20%.

Foto & Video galerija