PREDSTAVLJENA NOVA SEZONA I PROGRAMI EPK 2020: VJEŽBANJE RAZLIČITOSTI I VJEŽBANJE ŽIVOTA – DRUGI PUT

2. kolovoza 2019.

Program nove sezone HNK Ivana pl. Zajca pod nazivom „Vježbanje različitosti“ čiji dio obuhvaća i program projekta EPK Rijeka 2020 predstavljen je 9. srpnja na konferenciji za novinare koju je intendant Marin Blažević otvorio iznoseći podatke o uspješnosti upravo završene sezone.

„Prošle su sezone, tijekom devet mjeseci, realizirane 22 premijere, dok je u zgradi „Zajca“, računajući i gostujuće predstave, izvedeno 218, a s posebnim događanjima i gostovanjima izvan Rijeke čak 399 programa. Programe u zgradi pratilo je 64.292 posjetitelja, a uz publiku na gostovanjima, programe riječkog „Zajca“ pratilo je ukupno 90.000 posjetitelja. S takvim rezultatima ulazimo u novu sezonu čiji drugi dio obuhvaća povijesni projekt u kulturi ovog grada kada će Rijeka biti središte kulture u Europi“, kazao je intendant Blažević te istaknuo nekoliko ključnih projekata sezone.

„Sezonu Hrvatske drame otvaramo predstavom koja nastaje zahvaljujući redakciji kulture Novog lista odnosno osvrtu u kojem je istaknuto kako u „Zajcu“ nedostaje pravih komedija. Stoga smo odlučili napraviti predstavu „Prava komedija“.
Hrvatska drama će, u suradnji s Talijanskom dramom, realizirati i predstavu koja će biti jedno od središta dramskog programa HNK i EPK, „Vježbanje života – drugi put”. Budući da je Lary Zappia zbog poslovnih obaveza odustao od režije, predstavu ćemo režirati Franka Perković i ja“, kazao je Blažević.

Nakon iznimnog uspjeha mjuzikla „Sunset Boulevard” Andrewa Lloyda Webbera, na premijernom programu naći se još jedan mjuzkl ovog autora – „Evita“ u režiji Renate Carole Gatica pa će, kako je rekao Blažević, redateljica iz Argentine režirati mjuzikl o najpoznatijoj ženi Argentine.

Jedan od najambicioznijih programa je i Needcompany festival od 29. veljače do 6. ožujka s tri projekta od kojih se izdvaja „All the good” / „Sve što je dobro”.
Blažević je iz operne sezone izdvojio Puccini trilogiju kada će tijekom tri mjeseca biti izvedene opere „Madama Butterfly”, „Tosca” i „La Boheme”. U tom dijelu sezone ansambl Baleta pripremit će novo uprizorenje popularnog „Orašar”, a te će četiri predstave pogledati više od 3000 turista.

„Tristan i Izolda“, prva produkcija neke Wagnerove opere uopće u Rijeci, u režiji Anne Bogart i s Maidom Hundeling kao Izoldom, bit će središnji dio opernog programa EPK. Dio EPK programa bit će i hrvatska praizvedba opere „Kralj Roger” Karola Szymanowskog, i to u suradnji sa Savonlinna Opera Festivalom, jednim od najprestižnijih europskih opernih festivala. Potom će ansambl Opere s čak tri predstave gostovati u Finskoj. „Ove je godine gostujuća operna kuća na tom Festivalu milanska La Scala, a sljedeće godine Opera HNK Ivana pl. Zajca”, napomenuo je Blažević.

Iz programa Baleta, koji je ujedno i program EPK, istaknuo je projekt „Plamteća voda” Andonisa Foniadakisa kojeg je riječka publika imala prilike upoznati kao koreografa Bolera na trampolinima. U koprodukciji Baleta i Hrvatske drame, također kao dio programa EPK 2020, baletno-dramsku predstavu „Odletit ćemo oboje, ako ti kažem što se desilo” režirat će Janez Janša.

Ravnateljica Hrvatske drame Renata Carola Gatica istaknula je kako će omnibus „Prava komedija” režirati desetero redatelja: Saša Anočić, Zijah Sokolović, Miran Kurspahić, Matija Ferlin, Edvin Liverić, Ivan Penović, Olja Lozica, Jelena Lopatić, Natalija Manojlović i Renata Carola Gatica te u svatko u svojih deset minuta pokušati odgovoriti što za njega znači prava komedija. Potom slijedi predstava „rePublika u orkestru” u koprodukciji BADco., Chicago Cultural Centre i Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu prema komadu „Hop, mi živimo!” Ernsta Tollera. „ Krajem 2019. postavljamo „Malog princa” u suradnji s Talijanskom dramom. Bit će to predstava za cijele obitelji, a igrat će se i na hrvatskom i na talijanskom jezika. Nakon toga ćemo za tinejdžere postaviti grčki klasik na suvremeni način, „Kralja Edipa” uz korištenje lutaka i novih medija. Na kraju sezone postavljamo još jednu komediju, Nušićevu „Gospođu ministarku“ kojom će nacionalna prvakinja Olivera Baljak obilježiti 40 godina umjetničkog rada”, kazala je Carola Gatica te istakla kako se posebno veseli ponovnoj suradnji s Petim ansamblom kao i s polaznicima programa Riječkog kazališta mladih „Kamov” te suradnjama sa studijem Gluma i mediji Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci.

Giulio Settimo, ravnatelj Talijanske drame, istaknuo je kako unatoč financijskoj krizi ovog ansambla, a zahvaljujući suradnji s ansamblom Hrvatske drame odnosno njihovom ravnateljicom Renatom Carolom Gatica, Talijanska drama ipak nastavlja s radom. Osim triju predstava s Hrvatskom dramom, premijerno će postaviti i „Cabaret Sacco e Vanzetti“ u režiji Gianpiera Borgije.

Balet će sljedeće sezone postaviti „Orašara” Petra Iljiča Čajkovskog u koreografiji Maura de Candije, a Maša Kolar koreografirat će autorsko djelo „Čipka” na glazbu Tene Novak, u kojem će se ispreplitati tradicija i suvremenost.

Ravnatelj Opere Petar Kovačić kazao je kako je program koncertne sezone nadišao sve dosadašnje. Nakon izvedbi 4. i 7. Brucknerove simfonije, bit će izvedena i njegova 9. simfonija kao svojevrsni cilj, sa šefom dirigentom orkestra Opere Yordanom Kamdzhalovom koji će dirigirati i Novogodišnjim koncertima.

„Gostovanja velikih imena su najvažniji dio programa EPK 2020, počevši od Les Vents Francais, puhačkog sastava vrhunskih glazbenika svjetske klase, a potom i Venice Baroque Orchestra, jednog od najboljih ansambala posvećenih baroknoj glazbi i baroknim instrumentima. Pridružuju nam se i Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a, a tu su i glasoviti gosti Mahler Chamber Orchestra koji su nastali na poticaj Claudia Abbada ”, kazao je ravnatelj Opere.

Još tri koncerta, iz drugog dijela 2020. godine, ulaze u kategoriju vrhunaca riječkih koncertnih sezona: sezona 2020./2021. bit će otvorena koncertom Karitte Mattile koja je suvremena Maria Callas, potom slijedi koncert jednog od najznačajnijih baroknih zborova u svijetu Münchener Bach-Chor, trenutno na turneji sa Zubinom Mehtom, dok u studenom 2020. dolazi slavna mezzosopranistica Elina Garanča.

U ime agencije Rijeka EPK 2020 direktorica Emina Višnić osvrnula se na program riječkog Kazališta: „Pokazuje se da možemo opravdano nositi titulu luke različitosti. Možemo se pohvaliti bogatim, raznovrsnim i iznimno kvalitetnim programima sa svjetskim imenima suvremenih pozornica. Rijetko koji grad ima priliku takvu kvalitetu ponuditi svojim sugrađanima i posjetiteljima“ , kazala je direktorica agencije EPK 2020.

Gradonačelnk Vojko Obersnel izrazi je zadovoljstvo što bogat i raznolik program obiluje imenima koje Rijeka, a ni Hrvatska, još nije imala prilike vidjeti, a koji će zadovoljiti različite ukuse publike. Dodao je potom kako mu je kao stalnom kazališnom posjetitelju drago što se u riječko Kazalište vratio mjuzikl.

„Čestitam na hrabrosti da se u program uvrsti novo uprizorenje Fabrijeva „Vježbanja života“ jer predstava s početka devedesetih uživa kultni status i mnogo je toga promijenila u Rijeci. No, to je ne samo hrabar nego i potreban korak. Nakon gotovo 30 godina, stasale su nove generacije i vrijeme je predstaviti im „Vježbanje života“, novu i drugačiju predstavu”, zaključio je gradonačelnik Rijeke.

Foto & Video galerija