50. IZVEDBA “KURVE”!

14. siječnja 2020.

Ove subote, 18. siječnja, u 19 i 30 sati, u prostoru Delte 5, na rasporedu je 50. izvedba monodrame “Kurva”, prema zbirci kolumni Vedrane Rudan, u režiji Zijaha Sokolovića te izvedbi nacionalne dramske prvakinje Olivere Baljak.

Od premijere koja je održana 13. veljače 2014. godine, “Kurva” je u Rijeci reprizirana 38 puta (39. izvedba na rasporedu ovoga petka, 17. siječnja u 19.30 sati) te je gostovala na festivalima i drugim kazališnim kućama čak 9 puta. Izvedbu po izvedbu, u rasponu od 6 godina koliko ova predstava vlada riječkim pozornicama, stigla je do broja 50.

I nije slučajno da je upravo ova monodrama doživjela toliko izvedbi. Iskren i šokantan književni predložak Vedrane Rudan, u kojemu se miješa komično i tragično, realno i bizarno. U kombinaciji s energičnom i snažnom izvedbom riječke dive Olivere Baljak, nastala je kazališna predstava koja uspješno zadržava svoju relevantnost pred brojnim, različitim publikama. Olivera Baljak u ovoj uspješnici tumači lik 60-godišnje žene koja se osvrće na svoj dotadašnji život, iskreno i bez straha govori o odnosu s roditeljima, suprugom i djecom, komentira pojave u društvu na osobnoj razini, iskazuje bojazni, frustracije te nezadovoljstvo vlastitim životom kao i potrebu promjene takvog stanja. O ovoj se predstavi mnogo puta pisalo, a Tatjana Sandalj, novinarka Radio Rijeke, u svom je osvrtu napisala: „Olivera Baljak pokazala je, ukratko rečeno, svu raskoš talenta i scensku zrelost. Da bismo to obrazložili treba reći da Baljak pleše, pjeva, zavija kao pas, ali prije svega glumi: sebe, mene, vas, svaku ženu koju poznajete ili ćete je tek sresti. Sve tuge i ponešto radosti iz 60 godina života i sve strahove od onoga što će tek biti… Glavna junakinja nosi svoje emocije, ali i sve likove koji su se u nju upisivali tijekom života, a mnogima od njih daje stas i glas: ocu, prvoj stanodavki i njenom mužu, onkologu koji je liječio njenu sestru, kćeri, ženama žrtvama nasilja, prezentatoru novog posuđa. Pri tom je u neprestanom dijalogu s imaginarnim društvom na sceni i publikom. Ukratko, ako do sada niste voljeli monodramu, uz Oliveru Baljak ćete je zavoljeti.” Kim Cuculić je u Novom listu zapisala: „Olivera Baljak od početka predstave, oslanjajući se na glumačku imaginaciju i tek pokoji rekvizit, suvereno vodi gledatelje i gledateljice kroz razne likove i situacije iz Rudaničinih kolumni. U načinu njene glume i korištenju širokog raspona glumačkih tehnika, osjeća se prepoznatljiv »zijahovski« pečat.”

Pridružite se brojnoj zadovoljnoj publici koja je pogledala ovu monodramu. Predstavu možete pogledati 17. i 18. siječnja, u 19 i 30 u Delti 5.