AKTIVNOSTI „VODE“ I IZVAN KAZALIŠNOG KORITA

12. ožujka 2018.

Uz novu predstavu HNK Ivana pl. Zajca, Voda, prema pripovijetci Vladimira Nazora, u režiji i koreografiji Matije Ferlina, te dramaturgiji i adaptaciji Gorana Ferčeca, čija će se premijera održati 17. ožujka 2018. u 19 i 30 sati, vezane su brojne aktivnosti uključivanja mlade, ali i sve zainteresirane publike u promišljanje tema koje predstava otvara.

Uoči izvedbe predstave Voda u petak, 16. ožujka, u 18 sati će se u foyeru HNK Ivana pl. Zajca održati predavanje dr. sc. Olge Perić pod nazivom Brački ciklus Vladimira Nazora. Predstavit će se specifičan dio Nazorova stvaralaštva, posvećen otoku na kojem se Nazor rodio i na kojem je proveo svoje djetinjstvo. Brački ciklus sastoji se od trideset sedam priča podijeljenih u tri zbirke, a pripada mu i pripovijetka Voda.

Voda je jedna od najpoznatijih Nazorovih autobiografskih crtica, a ovo predavanje bavit će se ne samo kontekstualizacijom same pripovijetke, već i životnim kontekstom unutar kojeg je ona pisana. Naime, Nazorova Voda govori o malenoj luci Bobovišća na Moru, u kojoj i danas postoji njegova kuća, kao i spomenik ovom velikom hrvatskom piscu zbog čega Bobovišća često nazivaju i Nazorovom lukom. Dr. sc. Olga Perić velika je poznavateljica Nazorova djela, a kao njegova pranećakinja aktivno sudjeluje u očuvanju piščeve književne ostavštine.

Kao najava predstave već je 9. ožujka održan Kazališni sabor Kazalište za djecu i mlade – više od didaktike?, posvećen pitanju na koji način djeca i mladi doživljavaju kazališnu umjetnost i što očekuju od nje.
U suradnji s udrugom Vijeće mladih Benčić održat će se radionice 14. i 15. travnja, tijekom kojih će djeca i mladi obići lokacije u našem gradu vezane uz izvorišta, vodospreme, čuvanje povijesnih podataka o crpljenju vode u Rijeci i kreativno se izraziti.

Želeći u aktivnosti predstave uključiti i otočane kojima je HNK teže dostupan, osmišljen je projekt Slušaju vodu (zvučni šator) – instalacija Mauricija Ferlina, scenografa predstave Voda unutar koje će djeca moći poslušati radio dramu nastalu na temeljima predstave. Zvučni šator proputovat će tijekom svibnja nekoliko kvarnerskih otoka i bit će prostor različitih aktivnosti za djecu i mlade.

Aktivnosti koje potiču aktivno uključivanje publike organiziraju se u suradnji HNK Ivana pl. Zajca s društvom Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, programskim pravcem Dječja kuća. Generalni sponzor cijelog projekta je KD Vodovod i kanalizacija Rijeka, a sponzor Hrvatsko društvo za zaštitu voda.

Generalni sponzor predstave

ViK-logo_web

Sponzor

hdzv-web

epk-najnoviji-logo-90