„ANTIGONA“ MATIJE FERLINA GOSTUJE U „ZAJCU“

27. rujna 2019.

Riječki HNK Ivana pl. Zajca će u petak, 4. listopada u 19.30 sati, ugostiti predstavu „Staging a play: Antigona“ koreografa i autora Matije Ferlina.
Projekt „Staging a play: Antigona“ nastavak je Ferlinovog višegodišnjeg scenskog istraživanja izvedbenih praksi kroz dva autorska koncepta: solo-izvedbe kojom se bavio u seriji radova „Sad Sam“, i koncepta proširenih koreografskih uprizorenja u projektima pod zajedničkim nazivom „Staging a play“.

„Staging a Play: Antigona“ prema Sofoklu koja se izvodi na engleskom jeziku, nastala je u koprodukciji Mediteranskog plesnog centra Svetvinčenat i slovenskog Emanata. Dramaturgiju potpisuje Goran Ferčec, dok ostatak autorskog time čine scenograf Mauricio Ferlin, autor glazbe Luka Prinčič te oblikovatelj svjetla Saša Fistrić dok Matija Ferlin potpisuje i kostimografiju.

„Predstava je kazališno izazovna i emocionalno potresna, ponajviše zbog poetičnog teksta, a u njoj taj nagrađivani autor opet propituje kazališne konvencije i pomiče granice teatra“, ocijenila je kritičarka Tportala Nina Ožegović.

Odabirom Antigone kao ishodišta, Ferlin se odlučuje za još radikalniji i kompleksniji pristup ideji proširenog koreografskog uprizorenja, pri čemu dramska lica i njihove funkcije svodi na jedno izvođačko tijelo i jedan glas, zadržavajući narativ drame i logiku dramskih situacija. Do sada dokinuti element govora u slučaju Antigone postaje dominantni koreografski alat, element koji suvereno pregovara s tijelom i pokretom, uspostavljajući cjelovitu scensku sliku. Govor, iako prevladavajući, ostaje nevidljiv. (Goran Ferčec)

Matija Ferlin je hrvatski koreograf, izvođač i redatelj. Diplomirao je na School for New Dance Development u Amsterdamu. Neko vrijeme živio je i radio u Berlinu, a povratkom u Pulu svoje autorsko djelovanje posvetio je istraživanju i reartikulaciji različitih koncepata izvedbene umjetnosti i drugih medija kao što su kratki film, video i izložbe. Predstavljao je i izvodio diljem Europe i Amerike na raznim festivalima.

Gostovanje u riječkom „Zajcu“ organizirano je kroz suradnju s Plesnom mrežom Hrvatske, projektom koji omogućava izabranim predstavama suvremenog plesa i fizičkog kazališta izvođenje za publiku širom zemlje. Gostovanje sufinancira Ministarstvo kulture Republike Hrvatske te Gradski ured za kulturu Grada Zagreba.