BRILJANTNI GLAZBENOSCENSKI „ROSSINI CARDS” PONOVNO NA SCENI „ZAJCA”

5. listopada 2018.

Balet HNK Ivana pl. Zajca ponovno je na sceni „Zajca” u petak 5. listopada u 19:30 sati, te u subotu 6. listopada 2018. u 18 sati s remek-djelom Maura Bigonzettija, baletnom predstavom Rossini cards koja vješto spaja klasične plesne tehnike i Rossinijevu glazbu.

Uz ples zaljubljenih izražen kroz efektne skuplturalne forme, odavanje počasti eleganciji balerina, slavlje ženske ljepote i fizionomije, bliskost, intimnost, veselje i komičnost, predstava Rossini cards sadrži i nekoliko tajnih sastojaka, a provjerite ih na reprizama!

Briljantne glazbenoscenske minijature”, „plesačka unikatnost”, „originalno i efektno skicirani komični, erotični, gurmanski, luckasti životni fragmenti”, „savršen spoj plesnih pokreta i Rossinijeve glazbe”, „prekrasni strukturalno-kiparski trenuci savršeno uigranih izvođača” – samo su neke od reakcija kritike.

Hommage slavnom talijanskom skladatelju Gioachinu Rossiniju, njegovom glazbenom talentu, ali i onom gastronomskom, u sedam slika kroz precizan, geometrijski ritam i dionizijsku energiju sada je i u Rijeci, nakon gotovo 15 godina oduševljavanja inozemne publike s europskih i sjevernoameričkih pozornica.

Vrsni pijanist Filip Fak klavirske dijelove izvodi uživo na sceni, a u Rossini/Bigonzetti gozbi plešu: Marta Kanazir, Anca Zgurić, Laura Orlić, Ksenija Duran Krutova, Maria del Mar Hernandez,

Tea Rušin, Nika Lilek, Marta Voinea, Ali Tabbouch, Daniele Romeo, Svebor Zgurić, Emanuel Amuchategui, Michele Pastorini, Andrei Köteles, Hugo Rodriguez i Shota Inoue.

Predstava traje 52 minute i izvodi se bez pauze.

Iz kritika

Riječ je o sat vremena kazališnog užitka u kojem se smjenjuju briljantne glazbenoscenske minijature, razglednice razdraganog i duhovitog glazbenog opusa Gioachina Rossinija koje je iz Italije s ljubavlju, poslao Mauro Bigonzetti. (…) „Rossini Cards” je živa, vrlo dinamična i duhovita u obratima grupna igra u kojoj ima mjesta za individualnost, grotesku, poetičnost i nepretencioznu virtuoznost, nadahnuta i vođena glazbom. (…)
Stoga se pokret i glazba, u izmjeni snimki orkestra i žive izvedbe Filipa Faka za klavirom, savršeno prožimaju, a niz neočekivanih izmjena grupe i izdvojenih malih priča tvore čvrsti dramaturški okvir.

Maja Đurinović, Plesna scena.hr

(…) Bigonzetti, koji se u najnovijoj inačici vodio logičnim, iako ne toliko čestim kriterijem izbora: plesačkom unikatnošću. Doista su se takvima pokazali svi izvođači, senzibilitetima i tehničkim majstorstvom idealno odgovarajući zadanim okvirima. A ti su pak kroz originalno i efektno skicirane komične, erotične, gurmanske, luckaste i slične životne fragmente publici često izmamili smijeh, i još češće pljesak.
Marija Živković, H-Alter

Snažna glazbeno-plesna izvedba koja se ne zaboravlja. Savršen spoj plesnih pokreta i Rossinijeve glazbe, u izvedbi pijanista Filipa Faka s mjerom i osjećajem, emotivno i u suglasju s plesačima, isprepletena s orkestralnim snimkama glazbe ostalih izabranih Rossinijevih djela, dobiva novu dimenziju, značenje i zapanjujuću svrhu.
Dvije plesačice dueta Inofensivo, Nika Lilek i Laura Orlić, pokretima osmišljenih genijalnom koreografijom Maura Bigonzettija, predstavljaju ljepotu ljudskoga tijela u ljubavi, radosti, tuzi, humoru, razigranosti, kroz prekrasne strukturalno – kiparske trenutke savršeno uigranih izvođača.

Šibenski plesni festival

Foto & Video galerija