CIJELO KAZALIŠTE NA NOGAMA POZDRAVILO „ELEKTRU“: APSOLUTNI TRIJUMF RIJEČKE OPERE!

29. svibnja 2019.

Iako stajaće ovacije nisu rijetkost u riječkom HNK, reakcija nakon premijerne izvedbe opere „Elektra“ nadmašila je sva dosadašnja oduševljenja publike. Bila je to zaista reakcija za pamćenje!

Cijelo gledalište na nogama plješće uz povike odobravanja, i tako više od 10 minuta! Malo je reći da je snaga orkestra, ansambla i solista Opere i gošći oduševila i zadivila publiku.

Donosimo dojmove gledateljica i gledatelja, barem onih koje smo uspjeli razumijeti unatoč njihovom velikom emocionalnom uzbuđenju:

„Mogu reći samo da je ovo što smo večeras doživjeli bio apsolutni trijumf riječke Opere! I ove i prošle sezone bilo je zaista sjajnih opernih produkcija, ali ovo je bio doživljaj van ovog planeta, važan ne samo za HNK Ivana pl. Zajca, već i za cijelu regiju. Toliko sam pod dojmom da jedva mogu govoriti. Mogu samo ponoviti Elektrine riječi: „Šuti i pleši!“. To ću i napraviti, šutjeti i plesati. I plakati, kao što sam cijelu izvedbu plakala, i uživati u ljepoti ovog trijumfa“, „Zatečeni smo, izrazito težak i zahtjevan komad koji je trebao Rijeci. Hvala riječkom Kazalištu i slovenskim prijateljima na ovom nevjerojatnom doživljaju”, „Oduševljene smo! Koncept s orkestrom na pozornici je neobičan, fantastično!”, „Baš svaki segment predstave me oduševio. Neka nova energija, zaista neka nova priča. Novi pogled i novi dojam”, „Dva sata na pozornici?! U toliko psihofizički zahtjevnoj ulozi! Maida Hundeling poklonila se publici, a mi smo se trebali pokloniti njoj. Sve što smo mogli napraviti je stajati i pljeskati. To je bilo posebno dirljivo, cijelo gledalište riječkog Kazališta na nogama. Na ovakvoj premijeri još nisam bila”, „Tri pjevačice koje nose predstavu su iznimne! Orkestar sjajan!”, „Nikada prije nisam čuo ovu operu, nisam znao što očekivati. Genijalno! Pjevači, solisti su nevjerojatni, Matvejeff koji je vodio orkestar. Zaista su priredili spektakl!”, „Promjena perspektive i stavljanje orkestra na scenu genijalan je potez kojim je snaga orkestralne glazbe kakvu je Strauss zapisao posebno došla do izražaja“, „Sjajno, sve je bilo sjajno. Posebno me se dojmila impresivna slika orkestra na sceni“, „Potresena sam. Gluma je, uz naravno neopisivu vokalnu izvedbu, bila nevjerojatna, ekspresivna i hipnotizirajuća. Sjedila sam odmah pored sjekire, u prvom redu, pod nogama solista. Tu blizinu izvođača i intenzitet izvedbe još nikada, u niti jednom kazalištu, nisam doživjela“, „Tri solistice naprosto su nas progutale. Dva sata opere, a nisam želio da završi. Koncept je odličan, korištenje orkestralne rupe, poigravanje s perspektivama. Ma bez riječi sam.“

Prva i jedina repriza „Elektre” na programu je u subotu 1. lipnja u 19 sati. Ne propustite biti dijelom ovog povijesnog trenutka, novog poglavlja riječke Opere!

Foto & Video galerija