Ana Tomović

U ovoj sezoni

Ana Tomović, rođena 1979. u Beogradu, diplomirala je kazališnu i radio režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Režirala je predstave prema djelima klasičnih autora: Giovannija Boccaccia, Bertolta Brechta, F. M. Dostojevskog, Williama Shakespearea, Georga Bühnera, Ernsta Tollera, Arthura Schnitzlera, Roalda Dahla, kao i suvremenih dramatičara: Milene Marković, Doruntine Baše, Filipa Vujoševića, Stelle Feehily, Lutza Hübnera, Igora Bauersime.

Radila je u najznačajnijim beogradskim kazalištima: Jugoslovenskom dramskom pozorištu, Ateljeu 212, Narodnom pozorištu, Beogradskom dramskom pozorištu, BITEF teatru, Malom pozorištu „Duško Radović“, Pozorištu „Boško Buha“, kao i u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu i u Theater Oberhausen.

Sudjelovala je na festivalima: Bitef, MESS, Die Neue Stücke aus Europa u Wiesbadenu, European Young Directors Forum u La Mama Theatre u New Yorku, Sterijino pozorje, Borštnikovo srečanje, Joakimfest, Jugoslovenski pozorišni festival u Užicu…

Bila je asistentica režije na projektu „Fast Sicher“ Bobe Jelčića i Nataše Rajković u Theater am Neumarkt u Zürichu 2007. i na projektu „Endstation Sehnsucht“ Stephana Kimmiga u Thalia teatru u Hamburgu 2008.

Njena predstava „Brod za lutke“ pobjednica je 54. Sterijinog pozorja 2009. godine, gdje je dobila ukupno 7 nagrada, a predstava “Majka Hrabrost i njena deca” proglašena je predstavom sezone 2013/2014. Narodnog pozorišta u Beogradu. Dobitnica je dviju nagrada “Joakim Vujić” za režiju.

Suradnica je na scenariju za film “Ničije dete” redatelja Vuka Ršumovića koji je osvojio preko 30 međunarodnih nagrad