Anastasija Jankovska

U ovoj sezoni

Kazališna je, filmska i televizijska glumica i kazališna redateljica.

Studij glume započinje na Državnoj akademiji dramske umjetnosti u Sankt Petersburgu, a diplomira 2009. godine na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu. U studenom 2009. godine postala je članica dramskog ansambla HNK-a Split, a potom i asistentica na Odsjeku i kolegiju Glume u klasi prof. Milana Štrljića na Umjetničkoj akademiji u Splitu (UMAS).

Tijekom posljednjih desetak godina ostvarila je tridesetak zapaženih uloga u HNK-u Split i izvan njega te je za to vrijeme već dvaput bila nominirana za Nagradu hrvatskog glumišta: za ulogu Ofelije u Shakespeareovom „Hamletu“, 2010. te ulogu Caroline u Solerovoj drami „Kontra progresa“, 2014. Na Danima satire 2010. Jankovska je za ulogu Agnese u Molièreovoj „Školi za žene“ nagrađena nagradom „Sabrija Biser“, a na Festivalu glumca 2013. i nagradom „Fabijan Šovagović“ za ulogu Žene u Bošnjakovoj drami „Srce veće od ruku“.

U redateljske vode kreće s predstavom „Usidrene“, prema dramskom tekstu Elvisa Bošnjaka i u koprodukciji HNK-a Split, HNK-a Zadar i GDK-a Gavella. Režirala je i „Mjesec dana na selu” I. Turgenjeva u Teatru Itd.