Bryan Lopez Gonzalez

Kubanski tenor diplomirao je 2009. godine na Konzervatoriju „Amadeo Roldán” u rodnom gradu, u Havani, s najvišim počastima kao najbolji u klasi prof. Adolfa Casasa. Odmah nakon diplome, angažiran je kao prvi solist Nacionalnog kubanskog kazališta gdje je ostvario brojne uloge. Izdvajaju se one poput Tamina (Mozart: „Čarobna frula”), Alfreda (Verdi: „Traviata”), Rodolfa (Puccini: „La Boheme”), Edgarda (Donizetti: „Lucia di Lamermoor”), Kormilara (Wagner: „Ukleti Holandez”). Gostujući nastupi i koncerti odveli su ga u Kolumbiju, Sjedinjene Američke Države i Europu. Godine 2016. debitirao je na festivalu Valle d’Itria u Italiji kao Farrando u „Così fan tutte”.

Bio je član Ars Longe, međunarodno priznatog ansambla za ranu glazbu. Bio je član Opernog studija Deutsche Oper am Rhein. Magistrirao je na “Robert Schumann” Hochschule u Düsseldorfu u klasi prof. Konrada Jarnota.

Osvajao je prve nagrade na brojnim natjecanjima, između ostalog 2011. bio je nagrađen prestižnom nacionalnom nagradom UNEAC (Union of Cuban Writers and Artists).

Osim vodećih uloga u Mozartovim operama kao što su Belmonte, Ferrando, Don Ottavio, Tito i Tamino, svoju pjevačku reputaciju stekao je i velikim tenorskim ulogama talijanskog belcanta, bio je primjerice Grof Almaviva u „Seviljskom brijaču”, Don Ramiro u „Pepeljugi”, Lindoro u „Talijanki u Alžiru”, Libenskof u „Putu u Reims”, Arturo u „Puritancima”, Elvino u „Trnoružici”, Nemorino u „Ljubavnom napitku”, Edgardo u „Luciji di Lammermoor”, Ernesto u „Don Pasqualeu” i dr. Njegov repertoar uključuje i Alfreda u „La Traviati”, Vojvodu u „Rigolettu”, Rodolfa u „La Boheme”, Talijanskog pjevača u „Kavaliru s ružom” i dr.

Od posljednjih uspjeha valja istaknuti njegova ostvarenja u Washingtonskoj operi kao Tito, u Nacionalnoj operi Cluj kao Almaviva, u Kazalištu Krefeld-Mönchengladbach kao Ernesto, te na Festivalu Arezzo Raro u ulozi Carlina u Fioravantinim „Neotesanim pjevačima”.

U riječkoj Operi u ulozi je Romea u “Romeu i Juliji” C. Gounouda pod dirigentskim vodstvom Marka Hribernika i u režiji Marina Blaževića.