Cristina Lukanec

U ovoj sezoni

Godine 1994. završila je studije klasičnog baleta u Koreografskoj gimnaziji „Octavian Stroia” u Cluju-Napoca i te iste godine je dobila angažman u baletnom ansamblu u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci kao solistica male i srednje uloge (pod tadašnjim ravnateljstvom Petra Pustičeka). Tijekom dugogodišnjeg umjetničkog rada surađivala je s različitim  poznatim koreografima klasičnog faha kao što su Vesna Butorac, Henrik Neubauer, Norman Dixon, Slavko Pervan, Ronald Savković i Dinko Bogdanić. Ostvarila je zapažene uloge u neoklasičnim ili modernim djelima u suradnji s Milkom Šparemblekom, Edward Clug, Gagik Ismailian, Matteom Lavaggi, Patrik Delcroix, Staša Zurovac, Hugo Viera, Etienne Frey, Balasz Baranya, Leo Mujić i Maša Kolar.

Od 2012. godine je prvakinja baleta u riječkom ansamblu.

Dobitnica je nagrada „Olga Orlova” za najbolje ostvarene ženske uloge u baletnom programu Kazališta (u sezonama 2007./2008.,2008./2009.i 2009/2010) za glavne i velike uloge u predstavama: „Proces” (S. Zurovac), „Daphnis i Chloe” (S. Zurovac),  „Čudesni Mandarin” (M. Šparemblek), „Romeo i Julija” (S. Zurovac) i „Ana Karenjina” (D. Bogdanić).

Godine 2012. nominirana je za Nagradu Hrvatskog glumišta za ulogu Nimfe Syrinx u „Daphnes i Chloe“ (S. Zurovac).

Njena plesna karijera obogaćena je sudjelovanjem u svim ostalim kazališnim projektima kao što su opere, drame i koncerti  te sudjelovanjem u edukativnim, promotivnim i humanitarnim projektima.

Nekoliko godina bavila se  i pedagoškim radom kao voditeljica u Baletnom studiju pod kazališnim ravnateljstvom (1999 – 2003), u „Radionici M”(2011. – 2012.) te kao povremeni baletni pedagog riječkog baletnog ansambla.

Unutar svog umjetničkog rada djeluje i  kao asistentica i baletna majstorica za projekte kao što su  „La valse”(E. Frey), „Šah-Mat” (R. Hammadi) „Orašar”(R. Savković), Koncert za Valentinovo .