Dalibor Laginja

Scenograf
U ovoj sezoni

Rođen je 4. 4. 1954. u Rijeci, diplomirao je slikarstvo u klasi jednog od najvećih talijanskih suvremenih slikara Emilia Vedove na Accademia di belle arti u Veneciji. U tom razdoblju svira gitaru u venecijanskoj alter-rock grupi Death in Venice, s kojima snima dva vinila: Death in Venice i Paroxismos i nastupa na koncertima diljem Italije.
Godine 1986. vraća se u Rijeku gdje aktivno slika i izlaže na brojnim kolektivnim i samostalnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Sudjeluje u projektu Rex Solia (M. Zrinščak) s kojim radi izložbe u Rijeci i Ljubljani. Kroz osamdesete sudjeluje u formiranju alternativne art scene koja je povezivala glazbu, likovnu umjetnost i pisanje.

Surađuje s umjetnicima koji su postali nezaobilazne činjenice na ex-yu umjetničkoj sceni kao što su Branimir Štulić, Vito Taufer, Igor Leonardi, Jani Novak, Roman Uranjek, Goran Lisica, Marjan Blažina, Damir Martinović Mrle, Predrag Kraljević, Boris Greiner, Stanislav Habjan, Davor Mindoljević i mnogi drugi. Od 1988. počinje se baviti kazališnom scenografijom, prvih desetak scenografija vezano je uz slovenskog redatelja V. Taufera. Godine 1990. s gitaristom i komopozitorom Damirom Halilićem Halom osniva grupu Public, kojoj se pridružuju Igor Karlić, Raul Varljen i Galiano Pahor. Od 1995. kontinuirano surađuje s Denijem Šesnićem s kojim ostvaruje niz različitih projekata i osniva glazbenu grupu Molto Cortese (Laginja, Šesnić, Petrović, Karlić). Također se bavi dizajnom interijera, plakata, grafičkih mapa (Eterović, Paladin) te je autor prostornog oblikovanja nekih značajnih manifestacija vezanih za grad Rijeku. U hrvatskim i slovenskim kazalištima potpisuje preko 200 scenografija. Surađuje s mnogim priznatim redateljima, kostimografima, kompozitorima, glumcima poput V. Taufera, P. Magellija, I. Kunčevića, K. Dolenčića, O. Prohića, N. Delmestre, L. Zappije, B. Jelčića, I. Bobana, B. Bogdanova, Lj. Georgijevskog, S. Zurovca, D. Dedijer, I. Sušac, S. Dekanić, J. Zigmana, B. Stupice, O. Frljića, M. Blaževića…). Godine 2011. sa S. Habjanom u Staroj Novalji na otoku Pagu osniva galeriju Skale do sunca.

Autor je i većeg broja scenografija nevezanih za kazalište (glazbeni festivali , muzejski postavi…). U suradnji s povjesničarkom umjetnosti Natašom Šegota Lah realizira monografiju (izdavačka kuća Adamić Rijeka).

Dobitnik je niza nacionalnih i internacionalnih priznanja i nagrada.
Član je ULUPUH-a i HDLU-a u Rijeci.