Damir Martinović Mrle

U ovoj sezoni

Damir Martinović Mrle rođen je 15.7.1961. u Rijeci. Višegodišnjim beskompromisnim djelovanjem u svom matičnom bandu “Let 3” uspio se nametnuti kao zaštitni znak grada Rijeke, cijele jedne regije te na koncu poklonika nadahnute različitosti u više država.

Prije 1986. godine, tijekom oformljavanja Leta 2, točnije na sam kraj 1970-ih Damir Martinović Mrle svirao je u riječkom punk sastavu Termiti (čiji će hit “Vjeran pas” sastav obraditi godinama kasnije). Nakon raspada Termita, Mrle nastavlja svoje djelovanje kroz multimedijalan projekt “Strukturne ptice”. Zajedno sa odabranom ekipom riječkih glazbenika utemeljuju u veljači 1986. godine “Let 2”. Početkom slijedeće godine sastav mijenja ime u “Let 3” i bilježi prvi diskografski hit.

Sastav je od početka djelovanja pratila osobita pažnja onoga dijela rock poklonika koji su bili očarani bitnim kvalitetama Riječana. U nastavku karijere krug štovatelja stalno se širio, a općenito je popularno glazbena javnost postajala svjesna da LET 3 nisu samo bizarni, bučni čudaci nego prvorazredna rock atrakcija i zaista unikatna umjetnička pojava. Nakon početne fascinacija onime u čemu je LET 3 doista neponovljiv (fantastičan image i sceničnost) postajale su vidljivije i ostale kvalitete sastava; izuzetni tekstovi, uvijek perfektan izvođački nivo (u prvom redu frontmana i pjevača Zorana Prodanovića Prlje) dramaturška i stilska dorađenost koncerata i javnih istupa općenito, glazbena specifičnost, iz osnova indie frenetičnosti razvijena do njihovog specifičnog odnosa prema bizarnom humoru.

Od petnaeste godina svira bas gitaru i aktivno sudjeluje kao autor i koautor. Kao član grupe “LET3” djeluje autorski no stvara i sudjeluje glazbeno-performerski u mnogim kazališnim predstavama, dokumentarnim i igranim filmovima te televizijskih emisija.

Od 1989. godine sklada glazbu za kazalište (kao član grupe LET3) u sklopu predstave “Rondo” (Arthur Schnitzler) studenata glumačke Akademije u HNK Pl. Ivan Zajc. 1996. spaja glazbenu i dramsku umjetnost u sklopu predstave “Fedra” kazališta ITD u Zagrebu. Za tu predstavu skladao je scensku glazbu te osvojio Nagradu Hrvatskih dramskih umjetnika. Prestavljao je Hrvatsku u projektu “In Between” na Bienalu Arhitekture u Veneciji. Aktivno se bavi glazbenim stvaralaštvom i u dječijim prestavama poput “Ježeve kućice” Roberta Waltla, “Scene Gorica”, “Knjiga o Džungli” Banja Luka Kazalište lutaka gdje dobiva sa Ivankom Mazurkijević dvije godine za redom Kazališnu nagradu BiH za glazbu u predstavi.

Oko 2010. počinje suradnja sa Ivankom Mazurkijević. Zajedno (sa Stankom Kovačićem) stvaraju glazbu za film “Sonja i bik” Vlatke Vorkapić te osvajaju “Zlatnu Arenu” u Puli 2012.

2013. stvaraju autorsku glazbu za film Tomislava Mršića “Kauboji” (u suradnji s Ivankom Mazurkijević). Film osvaja 2013. “Nagradu publike” na Pulskom Filmskom festivalu . Za izdavačku kuću “Dalas” izlazi dugosvirajući soundtrack istoimenog filma. Temeljen na suradnji sa Ivankom Mazurkijević nastaje bend, projekt “Mr.Lee&IvaneSky” te izlazi album “Colours” te nastavljaju kroz godine i dolaze do brojke 9. Posebno dobro prolaze “Kišni Razdraganci” – album i slikovnica za djecu koja je krajem godine dobila svoj nastavak.

Let3 pobjeđuje na Dori i predstavlja Hrvatsku na Eurosongu 2023. Pjesma “Mama ŠČ” osvaja sve glazbene nagrade.

Stvara puno glazbe za kazalište i film. Surađuje zajedno s Ivankom na predstavama Paola Magelija. Posljednja je premijera bila u veljači u Kamernom teatru u Sarajevu u predstavi “Pir Malograđana”.

U Varaždinskom HNK nastala je u 12 mjesecu predstava “San Ivanjske noći” Paola Magellija koja je po mišljenju glasača Večernjeg lista proglašena predstavom 2023. Godine