Dario Dugandžić

Bas-bariton

Rođen je u Sarajevu, a odrastao, školovao se i živio u Engleskoj i Njemačkoj. Od 2020. Dario Dugandžić član je Riječkog opernog zbora. Diplomirao je na Koledžu za glazbu Trinity u Londonu gdje je stipendiran opernom nagradom Paul Simm. Od tada je nastupao u ulogama brojnih klasičnih i suvremenih djela diljem Europe i Azije. Utjelovio je: Mozartove uloge Figara (Figarov pir), Leporella (Don Giovanni), Simonea (Lažna naivka), Narde (Lažna vrtlarica), Papagena (Čarobna frula); u Puccinijevim operama La bohème Schaunarda, u Gianni Schicchi Betta; u Straussovoj Daphne Prvog pastira; u Ullmannovoj operi Car Atlantide ulogu Smrti; u Verdijevoj Traviati ulogu Barona Douphola i Dr. Grenvila; u Salierievoj Prvo glazba, zatim riječi ulogu Poeta; u Rossinijevoj Pepeljugi Alidora, te u Seviljskom brijaču Fiorella i Don Basilia; u Bizetovoj Carmen Dancaïrea; u Menottijevom Telefonu Bena; u Sullivanovoj operi Pirati iz Penzance ulogu Kralja pirata; u Waltonovoj operi Medvjed ulogu Luke; u Bononcinijevoj Cefalo e Procride ulogu Titonea.

Sa strašću prema suvremenoj glazbi, izveo je mnoga nova djela od kojih se ističu Ježeva kućica skladateljice Emily Leather prema djelu Branka Ćopića (Théátre Adyar, Pariz), Borbena glazba (Philip Venables, Londonski simfonijski orkestar) i Bez upozorenja (Old Vic Tunnels).

Bio je član zbora na Festivalu D’Art Lyrique u Aix-en-Provenceu, u kazalištu Hof (Njemačka), Norveškoj nacionalnoj operi, Grange Park Operi, Deutsche Oper, a sudjelovao je i na mnogim koncertima te snimanjima CD izdanja s raznim vokalnim sastavima.