Diana Haller

Počasna članica ansambla

Riječka mezzosopranistica Diana Haller dugogodišnja je solistica opernog ansambla Državne opere Stuttgart, te kontinuirano niže uspjehe nastupajući u glavnim ulogama kao npr. Angelina u “Pepeljugi” Gioacchina Rossinija, Rosina u “Il barbiere di Siviglia”, Ariodante u istomenoj operi G. F. Händela, Ruggiero u Alcini, Octavian u “Rosenkavalieru Richarda Straussa, Komponist u operi “Ariadne auf Naxos”, Adalgisa u Bellinijevoj “Normi”, Dorabella u Mozartovoj operi “Così fan tutte”, Donna Elvira u operi “Don Giovanni”. Uz stuttgartski angažman, Diana Haller ostvaruje vrlo uspješne nastupe i na drugim zapadnoeuropskim opernim scenama, koncertnim podijima i festivalima, kao Milanska Scala, Državna opera Hamburg, Semperoper Dresden, Kölnska opera, Züriška opera, Salzburger Festspielen, Theater an der Wien u Beču te mnoge druge. Godine 2012. je dobila prvu nagradu na prestižnom Međunarodnom natjecanju Hugo Wolf. Za njezinu interpretaciju Angeline u Rossinijevoj operi “Pepeljuga”, joj je dodijeljena nagrada “Nachwuchssängerin des Jahres 2013” (Mlada pjevačica godine 2013.) sa strane časopisa “Opernwel”t, a krajem 2013. godine su joj dodijeljene dvije nagrade u Hrvatskoj: Nagrada “Ivo Vuljević” za najuspješnije ostvarenje mladog glazbenika u 2013. godini, i nagrada Mladi glazbenik godine 2013. od Zagrebačke filharmonije i Zagrebačke banke. Godine 2020. pobjeđuje 5. izdanje Međunarodnog natjecanja Manhattan Competition i dobiva nagradu “Milke Trnine” u Zagrebu, te “Inge Borkh Preis” u Njemačkoj za posebna postignuća na pjevačkom polju. Uz operne angažmane, bavi se intenzivno Liedom i koncertnim oratorijskim repertoirom s kojim je gostovala u prestižnim dvoranama kao Concertgebouw u Amsterdamu, Maggio Musicale Fiorentino u Firenzi, Kölner Philharmonie, Heidelberger Frühling Festival, Schubertiade Hohenems, Gewandhaus u Leipzigu.

U rodnom gradu je završila Srednju glazbenu školu I. M. Ronjgova, a pjevanje je nastavila studirati na Konzervatoriju “Giuseppe Tartini” u Trstu u razredu prof. Glorie Scalchi. U Trstu je diplomirala s najvišim ocjenama i pohvalom, a potom se usavršavala na Kraljevskoj akademiji za glazbu u Londonu u razredu prof. Anne Howells. Nakon londonske specijalističke diplome (Dip RAM), upisala je poslijediplomski studij opere i Lieda na Visokoj školi za glazbu i scenske umjetnosti u Stuttgartu u razredu prof. Dunje Vejzović. Nakon završenog studija, mlada se Riječanka nastavila usavršavati pod vodstvom velike primadonne KS. Brigitte Fassbaender.

Godine 2021. je Diana Haller dobila titulu Kammersängerin – Nacionalna prvakinja Državne Opere Stuttgart, a od 2022. godine predaje na akademiji Staatliche Hochschule für Musik und Dastellende Kunst u Stuttgartu.

Njezina diskografija obuzima CD “Händel/Vivaldi” sa BR Klassik (Zbor Bayerische Rundfunk/Concerto Köln), snimka Gounode opere “Faust” gdje Diana Haller pjeva ulogu Siebel (Universal Music), te album “Echoes of the Grand Canal” s Diderot Ensemblom. Na DVD-u je snimljen za produkcijsku kuću Naxos njezin Rossinijev “Tancredi” (naslovna uloga), te također za Naxos Bellinijevi “Puritani” (Enrichetta di Francia), kao i za 3Sat Rossinijeva “La gazza ladra” (Pippo) i za Arte Verdijev “Trovatore” (Ines) uz Annu Netrebko i Placida Dominga.

Godine 2015. sa solističkim opernim gala koncertom u HNK-u Rijeka je Diana Haller debitirala u rodnom gradu, gdje su se zbog popunjenosti prodavala čak i stajaća mjesta, i od tada je uz Rijeku vežu mnogi nastupi.

Od godine 2019. postaje počasna članica ansambla riječke Opere.