Dina Vukelić

U ovoj sezoni

Dramaturginja i dramska spisateljica, rođena je 1990. u Zagrebu gdje je 2015. diplomirala lingvistiku i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu te dramaturgiju na Akademiji dramske umjetnosti. Kao dramaturginja ostvarila je suradnje na predstavama u Zagrebačkom kazalištu mladih, Kazalištu „Mala scena”, Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, Gradskom kazalištu „Žar ptica”, Dječjem kazalištu Dubrava, Eurokazu i Presvrtu u Sjevernoj Makedoniji. Od 2018. do 2020. bila je angažirana kao vanjska suradnica i dramaturginja Satiričkog kazališta „Kerempuh” gdje je radila na više predstava, među kojima se ističu nagrađivane „Bilježnica Robija K.“ Viktora Ivančića u režiji Marine Pejnović i „Hrvatski put ka sreći“ Bobe Jelčića.

Godine 2019. postavljen je njezin dramski tekst za djecu i mlade „Ako kažeš, gotov si!“ u režiji Krešimira Dolenčića u Gradskom kazalištu „Žar ptica”, 2020. tekst „Muke sv. Sanje u karanteni“ u sklopu predstave „Monovid-19“ u režiji Anice Tomić u Zagrebačkom kazalištu mladih, a 2021. postavljaju se njezini tekstovi „Dnevna doza mazohizma“ u režiji Luce Cortine i produkciji Presvrta u Skoplju te „Darian, hrvatski kralj samopomoći“ u režiji Krešimira Dolenčića u Satiričkom kazalištu „Kerempuh”. Od 2021. suradnica je, dramaturginja i suosnivačica nezavisnog Empiria teatra ravnateljice Ive Srnec Hamer.

Od 2013. surađuje s Dramskim programom Hrvatskog radija gdje se izvode njezine dramatizacije i tekstovi „One male stvari nakon polusna“ (2016.), „Obična“ (2017.), „Dnevna doza mazohizma“ (2018.) i „Moderni oblici patnje“ (2021.). Od 2020. stalna je vanjska suradnica i dramaturginja na emisiji KriK – krimić i komedija.

Dramski tekst „Dnevna doza mazohizma“ 2017. ušao je u užu selekciju Heartefactova Natječaja za najbolji suvremeni angažirani dramski tekst te je objavljen u časopisu „Kazalište” i preveden na francuski jezik u nakladi Pozor. Godine 2020. je za „Ako kažeš, gotov si!“ dobila Nagradu ASSITEJ-a za najbolji dramski tekst. Tekst „Muke svete Sanje u karanteni“ tiskan je u časopisu „Kazalište” i preveden na poljski jezik.

Kao scenaristica surađivala je s više produkcijskih kuća, s Dječjim programom HRT-a i RTL televizijom te je autorica scenarija za kratkometražni igrani film „Ne pričamo o vama nego o djeci“ (2015.) u režiji Luke Rukavine.

Članica je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.