Domagoj Dorotić

U ovoj sezoni

Tenor, glazbeno obrazovanje počeo je kao trubač u Glazbenoj školi „Ferdo Livadić” u Samoboru, a srednju glazbenu školu završio je u Zagrebu na Glazbenom učilištu „Elly Bašić” 1999. Diplomirao je u klasi profesorice Vlatke Oršanić na Muzičkoj akademiji u Zagrebu gdje je diplomirao 2008. godine. Dvije godine poslije postaje solist opere HNK u Zagrebu. Od tada je, među ostalim, u HNK u Zagrebu ostvario uloge u operama „Nikola Šubić Zrinjski” Ivana pl. Zajca (Juranić), „Parsifal” R. Wagnera (Treći štitonoša), „Mazeppa” P. I. Čajkovskog (Andrej), „Gianni Schicch”i G. Puccinija (Rinuccio), „Hamlet” A. Thomasa (Laert), „Ljubavni napitak” G. Donizettija (Nemorino), „Evgenij Onjegin” P. I. Čajkovskog (Lenski), „Tosca” G. Puccinija (Cavaradossi), „Ekvinocij” I. Brkanovića (Ivo) i dr. Istovremeno je nastupao i u splitskom HNK u operama kao što su „Macbeth” G. Verdija (Macduff), „Adel i Mara” J. Hatzea (Adel), „Nabucco” G. Verdija, „Cavalleria rusticana” P. Mascagnija (Turiddu), „Traviata” G. Verdija (Alfredo), „Ukleti Holandez” R. Wagnera (Steuermann), „Ernani” G. Verdija (Ernani) itd. Od gostovanja na inozemnim pozornicama izdvaja se nastup u ulozi Lenskog u Litvanskoj nacionalnoj operi u Rigi. Od 2015. na angažmanu je, u statusu prvaka, u Operi HNK u Osijeku, gdje je primjerice nastupio u naslovnoj ulozi na premijeri opere „Porin” Vatroslava Lisinskog, nastupio je i na premijeri kao Manrico u Verdijevom „Trubaduru” te u Bizetovoj „Carmen” kao Don José.

Nerijetko nastupa i koncertno, surađujući s našim i stranim istaknutim dirigentima i ansamblima pjevajući zahtijena oratorijska djela kao što su Verdijev Requiem, Beethovenova Misa Solemnis, Dvořákov Stabat Mater, Janáčekova Glagoljaška misa, Papandopulova Hrvatska misa itd.

Također, imao je čast sudjelovati na snimanju CD-a prve hrvatske opere „Ljubav i zloba” u produkciji Hrvatske radiotelevizije u glavnoj tenorskoj ulozi te na snimanju nosača zvuka opere „Nikola Šubić Zrinski” također u produkciji HRT-a .

Među nagradama ističu se: Rektorova nagrada za ulogu Rinuccia u operi „Gianni Schicchi” u izvedbi HNK-a u Zagrebu (2008.), prva nagrada žirija na ljetnom opernom seminaru u Schloss Laubachu (2008.), Nagrada Hrvatskoga glumišta za ulogu Maxa u operi „Crux dissimulata” Srećka Bradića u režiji Krešimira Dolenčića u produkciji HNK u Zagrebu i 25. MBZ-a i za ulogu Fentona u operi „Falstaff” u režiji Arnauda Bernarda i izvedbi HNK Zagreb (2009.), Nagrada „Ante Marušić”HNK Split (2012.), Nagrada „Vladimir Ruždjak” HNK Zagreb za ulogu Cavaradossija u operi „Tosca”. Godine 2013. pjevao je hrvatsku himnu prigodom primanja Republike Hrvatske u Europsku uniju. Izdvajaju se i sudjelovanje u predstavljanju hrvatske kulture u Manausu u Brazilu u povodu Svjetskog nogometnog prvenstva, nastup u Glagoljskoj misi Leoša Janáčeka uz Kraljevsku filharmoniju iz Liegea, te nastup na otvaranju Dubrovačkih ljetnih igara 2015.