Domen Križaj

U ovoj sezoni

Bariton, član je ansambla Frankfurtske opere. Tijekom sezone 2022./2023. nastupa kao Papageno u Mozartovoj „Čarobnoj fruli“, Grof u Straussovoj operi „Capriccio“, Evgenij Onjegin u istoimenom remek-djelu Čajkovskog, Lescaut u Puccinijevoj „Manon Lescaut“ te kao Car u Weillovoj „Car se sam fotografira“. Proteklih sezona je u Frankfurtu nastupao kao Albert (Massenet, „Werther“), Lescaut (Puccini, „Manon Lescaut“), Sharpless (Puccini, „Madama Butterfly“), Don Alfonso (Mozart, „Cosi fan tutte“) i Heerufer (Wagner, „Lohengrin“).

Prije nego što se pridružio Frankfurtskoj operi, bio je član ansambla Baselskog kazališta gdje je tumačio uloge kao što su Marcello (Puccini, „La Boheme“), Sharpless (Puccini, „Madama Butterfly“), Ned Keene (Britten, „Peter Grimes“), Pavel (Nono, „Al gran sole carico d’amore“), Kaiser Overall (Ulmann, „Kaiser von Atlantis“) i drugi.
Također je redoviti gost raznih festivala i drugih opernih kuća, na ljetnom festivalu Alden Biesen u Belgiji nastupio je u naslovnoj ulozi „Evgenija Onjegina“, u Operi u Rijeci portretirao je Alberta u „Wertheru“, kao Alfio nastupio je u Mascagnijevoj jednočinki „Cavalleria rusticana” na festivalu u Baden-Badenu, a na slovenskim pozornicama nedavno je debitirao u SNG-u Maribor kao Escamillo u operi „Carmen“ i kao Rodrigo u Verdijevu „Don Carlu“.

Nekoliko puta nastupio je na Tiroler Festpiele Erl u Austriji, gdje je tumačio Heerufera („Lohengrin“), Davida („Prijatelj Fritz“) i kralja Arthura (Chausson, „Kralj Arthus“), uz nastup na novogodišnjem koncertu 2022. kao Isus u Bachovoj Muci po Mateju. Također je bio dio programa „Young singers project” na Salzburškom festivalu gdje je nastupio kao Engleski kapetan (Braunfels, „Ivana Orleanska“) i flamanski poslanik (Verdi, „Don Carlo“). Godine 2016. pojavio se u emisiji „Junge Opernstars” njemačke televizijske kuće SWR.

Diplomirao je summa cum laude i magistrirao na Akademiji za glasbo u Ljubljani u klasi izv. prof. Matjaža Robavsa, nakon što je završio i studij medicine na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Ljubljani. Dobitnik je brojnih priznanja i nagrada na domaćim i inozemnim natjecanjima, uključujući 2. nagradu na prestižnom Međunarodnom natjecanju „Neue Stimmen“ u Njemačkoj, 1. nagradu i nagradu za solo pjevanje na Međunarodnom natjecanju Ada Sari u Poljskoj, 1. nagradu na Međunarodnom natjecanju „Ferruccio Tagliavini“ u Austriji, tri 1. nagrade na Natjecanju mladih slovenskih glazbenika, 2. nagrada i nagrada publike na Međunarodnom natjecanju „Otto Edelmann“ u Beču i 3. nagrada na Međunarodnom natjecanju „Zinka Milanov“ u Rijeci. Dobitnik je Prešernove nagrade Akademije za glasbo u Ljubljani i Prešernove nagrade Sveučilišta u Ljubljani.

Nadolazeće turneje uključuju sljedeće uloge: Sharpless („Madama Butterfly“) na prestižnom Ljetnom festivalu u Bregenzu i Brahmsov Njemački rekvijem s Orkestrom Balthasar Neumann u europskim prijestolnicama.