Domenico Balzani

Rođen je u Algheru u Italiji, nakon diplome iz Politike i ekonomije na Sveučilištu u Sassariju, diplomirao je pjevanje s pohvalama na Konzervatoriju za glazbu u Veroni i počastima Konzervatorija za glazbu u Rovigu te diplomu iz Menadžmenta kulturnih događaja i izvedbenih umjetnosti na Sveučilištu Ca’Foscari u Veneciji.

Karijeru je započeo 1999. pod vodstvom Angela Capobianca. Nakon toga dobitnik je nagrada brojnih natjecanja posvećenih opernim pjevačima između kojih je „Basiola“ u Cremoni, „Tagliavini“ u Deutschlandsbergu u Austriji, „Belli“ u Spoletu, „Placido Domingo Operalia“ u Hamburgu i „Rosetum“ u Milanu.

Pjevao je široki repetoar koji uključuje glavne uloge u operama Mozarta, Rossinija, Verdija, Puccinija, Donizzetija, Masseneta, Bizeta, Bellinija, Gounoda, pod dirigentskim palicama dirigenata kao što su Yuri Ahronovich, Claudio Abbado, Riccardo Chailly, Michel Plasson, Anton Guadagno, Maurizio Arena, Pinchas Steimberg, Donato Renzetti, u režijama velikih imena kao što su Franco Zeffirelli, Maurizio Scaparro, Hugo de Ana, Christopher Loy, Mario Martone, Giuseppe Patroni Griffi, Luca Ronconi, Nicolas Joel, J. Grinda, G. Del Monaco.

Snimanja uključuju pjevanje uloge Ping na svjetskoj praizvedbi „Turandot” pod ravnanjem Riccarda Chaillyja (Decca), Leoncavallovu „Zazu“ s Bongiovannijem snimljenu po prvi put. S izdavačem Audax objavljena je 2011. godine „Lucia di Lammermoor, bilješke istraživanja i tumačenja“.